Förändringarnas kontinent

Tjugo år har gått sedan folkmordet i Rwanda. Medias bild av Afrika har länge präglats av svält, fattigdom, sjukdom, krig och konflikter. Men Afrika är en kontinent som står inför många positiva förändringar.

Glada barn som gör tummen upp. Foto: Giorgio Minguzzi.
Den 6 april 2014 var det 20 år sedan folkmordet i Rwanda. Ett av vår tids värsta folkomord. Under 100 dagar avrättades uppemot 800 000 människor. De flesta tutsier.

Årets tema för minnesdagen av folkmordet var ”Remember, unite, renew”. En högtid som miljoner rwandier deltar i.

Berättelser att minnas

Flera böcker har skrivits om folkmordet. Den amerikanska journalisten Philip Gourevitch reste under flera år runt i Rwanda och intervjuade människor för att få en samlad bild av det som hänt. Gourevitchs bok Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer
(2009) ger många svar på hur folkmordet kunde äga

Omslagsbild till Antilopernas list.
rum.

Även den franske journalisten Jean Hatzfeld har låtit de överlevande komma till tals. I Antilopens list
(2009) återger han berättelser om hur dödandet gick till. Även gärningsmännens röster ges utrymme.

Den schweiziske dramatikern Lukas Bärfuss har också tagit sig an ämnet. Hans debutroman Hundra dagar (2010) utspelar i sig i 1990-talets Rwanda. Dit kommer en schweiziske biståndsarbetaren. Han blir kvar när alla andra européer flyr landet. Romanen bygger på verkliga händelser men personerna är uppdiktade.

Trots sin blodiga historia går Rwanda, som så många andra afrikanska länder, mot en lovande utveckling. Landet har en hög ekonomisk tillväxt, brottssiffrorna sjunker och det politiska läget är stabilare.

Ett Afrika i förändring

Omslagsbild till Afrika vänder - en kontinent i förändring.
För ett par decennier sedan var bilden av Afrika präglad av krig, svältkatastrofer och larmrapporter om aids. I dag är bilden en annan. Analytiker talar om snabb ekonomisk tillväxt och större politisk stabilitet. Afrika är en kontinent med möjligheter. Detta är även något som avspeglar sig i de böcker som kommer om Afrika.

En som lyfter fram denna bild av Afrika är Sten Rylander, före detta ambassadör i Angola, Namibia, Tanzania och Zimbabwe. I sin bok Afrika vänder - en kontinent i förändring (2014) analyserar Sten Rylander kontinentens utveckling, möjligheter och utmaningar. I över 30 år har Rylander följt den afrikanska utvecklingen på nära håll. Han menar att Afrika har stor framtidspotential i kraft av rika naturresurser och en växande konsumentmarknad. Samtidigt är fattigdomen fortfarande utbredd och inkomstklyftorna ökar.

Sten Rylander besökte i mars Stadsbiblioteket i Uppsala för att presentera sin bok. Se film från bokpresentationen.

En annan akfrikakännare med detta fokus är journalisten Erika Bjerström. Hon förkastar medias bild av afrikanerna som offer och biståndet som frälsning. Erika Bjerströms bok Det nya Afrika (2014) ger en annan bild. Den bygger på möten och intervjuer som hon har gjort med människor från flera olika länder. Med i boken finns även en intervju med Hans Rosling, som berättar om barnadödligheten som minskar.

Även den brittiske författaren och journalisten Richard Dowden försöker ge en annan bild av Afrika i Afrika - framtidens kontinent (2013). Boken sträcker från 1970-talet, då Richard Dowden var lärare i Uganda, och fram till 2008. Dowden fokuserar främst på 13 länder söder om Sahara.
 

 Se vår film med Sten Rylander (41:15)

 

Afrikanska författare

Skrivet av: Carin Carlsson

Kulturen och framförallt litteraturen är på stark frammarsch i Afrika. Vi sätter fokus på några av Afrikas samtida romanförfattare.

För källor och mer läsning:

 

Text: Carin Carlsson
Bilder: Glada barn (Foto: Giorgio Minguzzi, cc by-sa 2.0) ; Omslagsbilder

 1. Afrika

  Undertitel: framtidens kontinent
  Av: Dowden, Richard
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Historia
  Finns som: Bok
 2. Bilal

  Undertitel: på slavrutten till Europa
  Av: Gatti, Fabrizio
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 10 april 2014