Förändringarnas kontinent
Tjugo år har gått sedan folkmordet i Rwanda. Medias bild av Afrika har länge präglats av svält, fattigdom, sjukdom, krig och konflikter. Men Afrika är en kontinent som står inför många positiva förändringar.
Årets tema för minnesdagen av folkmordet var ”Remember, unite, renew”. En högtid som miljoner rwandier deltar i.
Berättelser att minnas
Flera böcker har skrivits om folkmordet. Den amerikanska journalisten Philip Gourevitch reste under flera år runt i Rwanda och intervjuade människor för att få en samlad bild av det som hänt. Gourevitchs bok Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas i morgon tillsammans med våra familjer
(2009) ger många svar på hur folkmordet kunde äga
Även den franske journalisten Jean Hatzfeld har låtit de överlevande komma till tals. I
Antilopens list
(2009) återger han berättelser om hur dödandet gick till. Även gärningsmännens röster ges utrymme.
Den schweiziske dramatikern Lukas Bärfuss har också tagit sig an ämnet. Hans debutroman Hundra dagar (2010) utspelar i sig i 1990-talets Rwanda. Dit kommer en schweiziske biståndsarbetaren. Han blir kvar när alla andra européer flyr landet. Romanen bygger på verkliga händelser men personerna är uppdiktade.
Trots sin blodiga historia går Rwanda, som så många andra afrikanska länder, mot en lovande utveckling. Landet har en hög ekonomisk tillväxt, brottssiffrorna sjunker och det politiska läget är stabilare.
Ett Afrika i förändring
En som lyfter fram denna bild av Afrika är Sten Rylander, före detta ambassadör i Angola, Namibia, Tanzania och Zimbabwe. I sin bok Afrika vänder - en kontinent i förändring (2014) analyserar Sten Rylander kontinentens utveckling, möjligheter och utmaningar. I över 30 år har Rylander följt den afrikanska utvecklingen på nära håll. Han menar att Afrika har stor framtidspotential i kraft av rika naturresurser och en växande konsumentmarknad. Samtidigt är fattigdomen fortfarande utbredd och inkomstklyftorna ökar.
Sten Rylander besökte i mars Stadsbiblioteket i Uppsala för att presentera sin bok. Se film från bokpresentationen.
En annan akfrikakännare med detta fokus är journalisten Erika Bjerström. Hon förkastar medias bild av afrikanerna som offer och biståndet som frälsning. Erika Bjerströms bok Det nya Afrika (2014) ger en annan bild. Den bygger på möten och intervjuer som hon har gjort med människor från flera olika länder. Med i boken finns även en intervju med Hans Rosling, som berättar om barnadödligheten som minskar.
Även den brittiske författaren och journalisten Richard Dowden försöker ge en annan bild av Afrika i
Afrika - framtidens kontinent
(2013). Boken sträcker från 1970-talet, då Richard Dowden var lärare i Uganda, och fram till 2008. Dowden fokuserar främst på 13 länder söder om Sahara.
Se vår film med Sten Rylander (41:15)
För källor och mer läsning:
- 20 år efter folkmordet i Rwanda (Levande historia)
- Rwandas folk söker enighet i mångfalden (SvD 2014-04-06)
- Minnesdag i Rwanda: 20 år efter folkmordet (Sveriges Radio 2014-04-07)
Text:
Carin Carlsson
Bilder:
Glada barn
(Foto:
Giorgio Minguzzi,
cc by-sa 2.0) ; Omslagsbilder