För faktanörden och biografiälskaren

Foto, politik, efterrätter och giftmord - Sanna Gillberg Wallner, vid Stadsbiblioteket, tipsar om böcker för alla som gillar fakta och biografier.

Ett rött paket med rött snöre.

Sannas 10 tips

av Tom Ang

En av de mest heltäckande och innehållsrika handböckerna om digitalfoto av den brittiske toppfotografen Tom Ang.

Här får man lära sig grunderna för digitalfoto: hur kameran och övrig utrustning fungerar, hur man kan redigera bilder i datorns bildredigeringsprogram, vad som behövs för goda utskrifter eller för att kunna dela med sig av bilder på webben.

Den amerikanska högern av Martin Gelin

Med USA i blickpunkten.

Journalisten Martin Gelin kartlägger det som för svensken kan vara så svårt att förstå: Hur kan den kristna högern attrahera så många amerikaner?

Omslagsbild till boken Sy dina egna kläder.
Författaren har gjort en grundlig research och intervjuat många människor. Han visar hur den konservativa rörelsen utformats sedan 1950-talet och förklarar hur republikanerna med sitt aggressiva motstånd mot den federala staten lyckats påverka USA:s politik i konservativ riktning. Sammanfattningsvis pekar han på ett tjugotal faktorer som bidragit till att radikalisera det republikanska partiet.

Sy dina egna kläder av Sandra Bardwell

Det här är en komplett handbok om sömnadsteknik, materialval och inspiration. Text och bilder förklarar och visar allt som man behöver kunna om hand- och maskinsömnad för att lyckas. Den innehåller det som nybörjaren behöver, men även tips om mer avancerade sömnadstekniker.

En inspirerande julklappsbok till den handarbetsintresserade.

Omslagsbild till boken Sött, sweet, dulce: desserter från när och fjärran.

Sött, sweet, dulce: desserter från när och fjärran av Anna Bergenström

En praktbok om desserter, från hela världen, för gottegrisen.

Recepten presenteras i kapitel efter teman som Frukt & Bär, Reseminnen, Något litet, Ost och Nostalgi. Förslag på presenterade desserter finns uppspaltade efter till exempel den som vill förbereda i förväg, göra en buffé, vill spara på sockret eller har bråttom.

Smarta kökstricks och en snygg layout kompletterar det hela.

Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka av Daniel Goldberg & Linus Larsson

En fascinerande inblick i dataspelens värld.

Omslagsbild till boken Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka.
Boken om spelet Minecraft och dess skapare Markus Persson. Spelet, ett hobbyprojekt som skulle läggas upp på nätet, har idag flera miljoner användare världen över. Konstruktören är miljonär flera hundra gånger om.

Författarna Daniel Goldberg och Linus Larsson skriver engagerat och med högt tempo, personskildringen blandas med samtidsbilder från dataspelsvärlden.

Håkan Larssons fredagkväll med mat och vin av Håkan Larsson

Allt för en lyckad fredagkväll.

Boken innehåller tips och recept på lättlagad mat, indelade månadsvis efter säsongens råvaror. Till maten bjuds ett vinförslag med hänvisning till Systembolagets varunummer.

Omslagsbild till boken En dos stryknin.
Dessutom passande matlagarmusik. Vad vore väl en fredag utan bra musik?

En dos stryknin av Olle Matsson

Vad vore de klassiska detektivromanerna utan giftmorden?

Hundratals offer har skördats i böckernas värld, och det har Olle Matsson tagit fasta på. Till vardags är han professor i kemi i Uppsala så giftkunskaperna finns där. Boken är en kulturhistorisk exposé över kända och okända gifter som använts som mordvapen i kriminallitteraturen.

Illustrationer av giftiga växter och mordiska bokomslag förhöjer läsupplevelsen. En populärvetenskaplig fullträff för deckarläsaren.

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran

Omslagsbild till boken Konsten att vara kvinna.
En av årets roligaste och viktigaste böcker?

Författaren är brittisk nöjesjournalist och krönikör. Med utgångspunkt från sitt eget liv försöker hon besvara frågan: Vad är det att vara kvinna?

Självutlämnande och med mycket humor får hon oss att tänka till kring feminism och patriarkat.

101 whisky du måste dricka innan du dör av Örjan Westerlund

Till Whisky-entusiasten.

Här listas de bästa märkena från de bästa destillerierna. Författaren har smakat och kommenterat. Antingen håller man med eller så inte. Roligt och kunnigt är det, med plats för egna noteringar.

Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson

Omslagsbild till boken Varför vara lycklig när du kan vara normal.

Självbiografi skriven av en av Storbritanniens mest intressanta författare.

Boken handlar om ett livslångt sökande efter lyckan. Präglad av sin uppväxt som adoptivdotter i en dysfunktionell familj försöker författaren desperat att hitta kärlek och lycka.

En psykisk sjukdomsperiod och sökandet efter den biologiska modern är andra ingredienser i berättelsen, som trots det tunga ämnet andas både humor och hopp.

 

 

Tips av: Susanna Gillberg Wallner

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Susanna Gillberg Wallner den 14 december 2012