Förföljda författare

"För varje författare, varje penna och varje ord som får verka fritt, så ökar också friheten för miljoner andra i samma land"

Fånge och fångvaktare

De orden hittar man på Svenska PEN s hemsida. Många, många författare, journalister, fotografer, bloggare, sångare och debattörer trakasseras, förföljs, fängslas och dödas världen över.

Svenska Pen har instiftat en särskild dag, 15 september varje år för att uppmärksamma detta.


 


Bild: Flickr av Global Panorama

Vi presenterar ett litet fåtal av alla dessa männskor. Böckerna finns att låna i biblinord-området, det vill säga i Älvkarleby, Östhammar, Tierp eller Heby. Finns inte boken i just din kommun, säg till så skickar vi.

Lajja - Skammen av Tasalima Nasarina

Taslima Nasrin är en författare från Bangladesh som fått en fristad i Sverige. Hon uppmärksammades internationellt och kunde på grund av detta fly sitt land.

Boken handlar om blodiga religiösa strider mellan hinduer och muslimer i Indien och Bangladesh i december 1992.

I fokus står den sekulariserade familjen Detta som i det längsta försöker ignorera alla varningar och orostecken angående förföljelserna.

Om årtionden av övergrepp mot Bangladeshs hinduiska minoritet


Rysk dagbok av Anna Politkovskaja 

Rysk journalist som mördades i oktober 2006. Hennes sista bok är en avslöjande skildring av situationen i Ryssland under Vladimir Putin. Den täcker tiden från parlamentsvalen 2003 fram till efterspelet till gisslantragedin i Beslan. Hon talar med mödrarna till barnen som dog i Beslan, träffar traumatiserade veteraner från kriget i Tjetjenien och granskar hur 1990-talets demokratiska reformer monteras ned.

 

 

 

 

Tystnadens triumf av Gabriel Byström

Journalisten Gabriel Byström beskriver här bakgrunden till utvecklingen i EU-landet Ungern och hur den ska förstås i ett större sammanhang.
Journalister, politiker, statsvetare, kulturarbetare och vanliga ungrare ger sin bild av vad som sker. Förändringarna i landet inleddes 2010 då konservativa Fidesz kom till makten. De tog över de statliga medierna, skapade en ny konstitution och ändrade grundlagen. Det fria ordet har blivit mindre fritt.

 

 


 

 
Flykten valde oss

En bok med stor spännvidd där både erkända diktare och amatörskrivare, med geografisk härkomst från i stort sett hela världen, kommer till tals.

Tidsmässigt rör det sig om mer än tvåtusen år: de äldsta bidragen är från Psaltaren coh antiken. Urvalet går fram till våra dagar, bl.a. med bidrag av till Sverige invandrade diktare som Rawia Morra, Theodor Kallifatides och Géza Thinsz.


 

Idag ska vi inte dö av Magnus Falkehed Niclas Hammarström

 Som enda utländska journalister gav sig reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström in i västra Syrien mitt under brinnande krig. På vägen ut blev de gripna av beväpnade män och satt under 46 dagar som fångar mitt i frontlinjen. Det blev en mardröm med flyktförsök, skottskada och olika former av tortyr.

 

 

 

 

438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye

Natten till 28 juni 2011 satte Johan Persson och Martin Schibbye allt på spel när de i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. De ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Fem dygn senare greps de av etiopisk militär och dömdes efter rättegång till elva års fängelse för terroristbrott. De satt fängslade i det ökända Kalityfängelset i 438 dagar. Detta är deras berättelse.

 

 

 


Tyst diplomati av Jens Odlander

Jens Odlander var Sveriges ambassadör i Etiopien 2011 då Martin Schibbye och Johan Persson fängslades och sedan fick tillbringa 438 dagar i etiopiskt fängelse. Odlander berättar om sitt arbete med att få S. och P. fria. Han träffar dem ett par dagar efter själva gripandet. Sedan gör han många resor i Etiopien och går på möten och förhandlingar, både i det offentliga och i det fördolda. Inblickar hur UD agerat i ett komplicerat fall.

 

 

 

 

En dåre i Prag av Václav Havel

Hável var tjeckisk dramatiker och medborgarrättsaktivist, född 1936. Från 1989 - 2003 var han Tjeckoslovakiens/Tjeckiens president. Under 70- och 80-talen fängslades han ofta på grund av sina politiska åsikter. Han startade bland annat ett hemligt förlag, Hänglåsförlaget, för att ge ut förbjuden litteratur. 

Här samlas texter fram till sista rättegången 1989.

 

 

 

Václav Havel och tystnaden av Per Odensten

Fingerade blad ur den tjeckiske förf. Václav Havels fängelsedagbok. Som initiativtagare till bl. a. Charta 77 har Havel dömts till långvariga fängelsestraff. Odenstens dagboksblad är ett försök att i diktform föra den tystade kollegans talan. Om frihetens möjligheter och förmågan att skapa och överleva trots förtryck 
 


 


 

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn

Här gestaltar författaren sitt liv som straffånge i Gulag. Berättelsen skildrar ett enda dygn i januari 1951 i ett läger i den centralasiatiska halvöknen. Huvudpersonen Ivan är identisk med författaren och bär samma fångnummer som han själv. Solzjenitsyn tillbringade 8 år som straffånge i Gulag.

 

 

 

 

 

En kamp för frihet av Jesper Bengtsson

Trots 20 år i husarrest, är Aung San Suu Kyi den ledande kraften inom demokratirörelsen i Burma. I denna biografi beskriver författaren och journalisten Jesper Bengtsson hennes liv och gärning.

Som dotter till frihetshjälten Aung San, som mördades 1947, föddes hon till en framtida roll i kampen för demokrati i Burma.

I artiklar och skrifter ger hon uttryck för sin politiska ståndpunkt och har på grund av detta tvingats leva åtskild från sin familj i årtionden,


 

 

Victor - en sång för livet av Joan Jara

Författaren berättar om sitt liv med den chilenske poeten och sångaren Victor Jara, som mördades i samband med militärkuppen i Chile 1973. Hon ger också en dokumentärbeskrivning av Chile före, under och efter militärkuppen.

 

 

 

 

 

Dagbok från en motståndsrörelse, bokomslag
Dagbok från en motståndsrörelse av Mikis Theodorakis

Theodorakis är främst viskompositör och musiker. Han blev under juntatiden i Grekland (1967-1974) satt i fängelse och torterad. En internationell kampanj, där flera välkända musiker och artister deltog, ledde till att han blev frisläppt och han tillbringade därefter några år i exil.
I Sverige framförde Arja Saijonmaa, Sven-Bertil Taube och Lena Granhagen översatta versioner av hans politiska sånger.

Tillbaka i sitt land har han suttit flera perioder i Greklands parlament.
 

 

 

  1. Blodet på dörrposterna

    Undertitel: dikter
    Av: Breytenbach, Breyten
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1984
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från nederländska
    Finns som: Bok
  2. Aung San Suu Kyi

    Undertitel: en kamp för frihet
    Av: Bengtsson, Jesper
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2011
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  3. Brev till Olga

    Av: Havel, Václav
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1989
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  4. Fjärrförhör

    Undertitel: samtal med Karel Hvizdala Bonn - Prag 1985-86
    Av: Havel, Václav
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1987
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
  5. Jag var barn i Gulag

    Undertitel: [ett vittnesbörd]
    Av: Better, Julian
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2013
    Klassifikation: Biografi med genealogi
    Finns som: Bok
  6. GULAG-arkipelagenFängelseindustrin

    Undertitel: 1918-1956 : ett försök till konstnärlig studie
    Av: Solzjenitsyn, Aleksandr
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1976
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
    Finns som: Bok
  7. Fem meter från min cell

    Undertitel: dikter i urval
    Av: Theodorakis, Mikis
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Skönlitteratur översatt från grekiska och latin
    Finns som: Bok i serie
Skrivet av: Gun Johansson den 13 november 2015