Författare, frågesport och priser

I författarlexikonet Alex finns artiklar och information om författares liv och verk och du får även tips på vidareläsning. Helena Olsson Munro, som jobbar i Enköping, tar dig med på en guidad tur.

Helena Olsson Munro
Med hjälp av Alex Författarlexikon hittar du massor av bra information om författare och deras verk. Och i ett quiz kan du själv testa dina kunskaper. 

För att söka och logga in i Alex går du till din kommuns sida för databaser: Heby, Tierp, Älvkarleby, Östhammar
Alex Författarlexikon finns också att ladda ner som app.

I Alex är författarna är ordnade i en alfabetisk lista till vänster på skärmen. Det finns också en sökfunktion med flera bra finesser. 

Det första som möter en när man öppnar författarlexikonet är en rullande lista på vilka författare som är födda just idag.

Följ med på en guidad tur bland författare, frågesport och genrer.

Quiz

Frågesport är roligt. Jag bestämmer mig för att prova det som Alex kallar Quiz. Det finns två varianter, en som riktar sig till unga, och en för vuxna. Man har trettio sekunder på sig att besvara varje fråga, och man väljer mellan tre svarsalternativ.

Första frågan: Personen på denna bild är författare till böckerna om … Sedan kommer en fin bild på Tove Janson. Hmmm…. valde jag inte vuxenquizen i alla fall? Mumintrollen tar mig vidare till Fråga nummer två: Vem har skrivit Forsythesagan? Tja, det var ju inte Frederick Forsyth namnet till trots, och inte var det Joseph Conrad, så då är det alltså John Galsworthy. Rätt!

Jag klickar vidare. Intressanta frågor det här.

Fråga nummer fem: Vem har skrivit Liftarens guide till galaxen? Vila i frid, Douglas Adams.

Till slut svarade jag fel på en nobelpristagare (tänk att man inte kommer ihåg vilka länder de kommer ifrån, allihop) och ännu ett foto på en författare. Arton frågor fick jag rätt på i alla fall, inte så dåligt. Men nobelpristagarna… .

Litterära priser

Som tur är finns det en lista på Litterära priser i Alex, både svenska och internationella. Både Augustpriset och Booker Prize finns med och många andra mer eller mindre kända priser. 

Så praktiskt att ha priserna samlade så här, så att man lätt kan ta reda på vilka som fått Augustpriset, Nordiska rådets litteraturpris eller Pulitzerpriset. Därifrån kan man klicka sig vidare till artiklarna om respektive författare.

Länder och regioner

Gammal karta över Europa
Du kan ju söka författare efter Länder och regioner också. Undrar hur många författare som kommer från Malta. Jaha, det finns en i alla fall, Joe Sacco. Från Tahiti då? En därifrån också.

Célestine Hitiura Vaite, vilket ståtligt namn! Henne måste jag läsa lite mer om. Jag klickar på namnet och kommer till artikeln med information om författaren. Jag kan skriva ut den om jag vill, och få med både texten, en bild på författaren, en lista över författarens böcker och tips på vidareläsning om jag vill läsa mer. Har vi några böcker av henne på biblioteket? För att ta reda på det klickar du på länken som visar bibliotek i din kommun. 

Genrer, epoker och ismer

Eller kanske jag känner för en annan genre istället? Det finns en rubrik som heter Genrer & epoker i Alex. Där väljer jag att klicka på Fantasy, och får upp en lista på författare som skriver i den genren.

Det finns många författare att välja mellan. Eller jag kanske vill ha någonting äldre. Vad finns det för medeltida författare med i den här databasen? Epoker och ismer är listade alldeles bredvid genrerna.

Filmatiseringar med mera

Popcorn
Jag ska kanske låna med mig en film hem idag! Kan jag hitta någon som är baserad på en bok?

I Alex finns en lista på Filmatiseringar. Man kan välja en författare i listan till vänster på skärmen, eller söka på boktitlar, filmtitlar eller regissörer i ett särskilt formulär under Utökad sökning. När man klickat fram en filmtitel kan man dessutom få information om skådespelare, regissörer och annat via länkar till Internet Movie Database (IMDb) eller Svensk filmdatabas.

En annan dag ska jag titta lite närmare på vad som finns under rubriken Temaartiklar. Då kan jag också ha nytta av den inbyggda ordlistan. Svåra termer och begrepp är markerade i texten, och när man för muspekaren över ordet får man upp en ruta där ordet förklaras. Ordlistan finns också i alfabetisk form under rubriken Termer.

Det här verktyget måste jag komma ihåg nästa gång jag får en knepig fråga i informationsdisken!

 

Text: Helena Olsson Munro, Enköpings bibliotek 
Bilder: Vasilis Theodouro (bild 1), Adrian van Leen (bild 2) och Darren Hester (bild 3)

 

Gå till din kommun för att söka i Alex Författarlexikon:

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Helena Olsson Munro den 16 december 2011