Författare med judiska rötter
Den 27 januari är internationell minnesdag för förintelsen. För att hedra förintelsens offer lyfter vi fram judiska författare.
På flera ställen i Sverige uppmärksammas minnesdagen. På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm tänds minnesljus och tal hålls av blad annat Kofi Annan (generelasekreterare för FN 1997-2006) och Sveriges stastminister Fredrik Reinfeldt.
Förintelsens röda nejlika
I år är det även 100 år sedan Raoul wallenberg (1912-1945) föddes. Forum för levande historia inleder Wallenbergåret med att ge utt Ulf Zanders bok Förintelsens röda nejlika.
Under andra halvan av 1944 räddade Raoul Wallenberg tusentals judar i Budapest från ödet att skickas till koncentrationsläger.
Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och hamnade i Lubjankafängelset i Moskva. Frågan om vad som hände Raoul Wallenberg har fortfarande inte besvarats.
Författare med judiska rötter
Två stora namn är Amos Oz och David Grossman, båda verksamma i Israel. Men författare med judisk härkomt är spridda världen över.
Susanne Levin är en svensk författare med judiska rötter. Hon är bosatt i Uppsala och har skrivit självbiografiska romaner om sin judiska bakgrund. I sina romaner skildrar hon det svensk-judiska livet i Uppsala och tar även upp antisemitismen - Leva vidare (1994), Som min egen (1996) och Suggan i dômen (1998).
En annan svensk författare är Peter Mosskin (född 1945), som har ryskt-judiskt påbrå. Sitt stora genombrott fick Peter Mosskin med en romanserie där de judiska rötterna är tema – Skänk åt den fege hingst (1994), Glöm inte bort att jag finns (1997) och Där stäppen tar slut (2000).
Irène Némirovsky (1903-1942), var en fransk författare med rysk-judiska föräldrar. Hon debuterade redan som 18-åring. Sitt stora genombrott fick hon med David Golder (1929), om en rysk-judisk affärsmans liv. Némirovzky slutade aldrig skriva, utan skrev in i det sista. Hon avrättades i Auschwitz och mer än 60 år efter hennes död gavs Storm över Frankrike (2006 svensk upplaga).
Elie Wiesel
(född 1928) kom från Rumäninen. Han deporterades till Auschwitz , där modern och systern dog. Senare kom Elie Wiesel till Buchemwald, där han miste sin far. Själv klarade han sig och tog sig till Paris. 1958 debuterade han med
Natten, som handlade om förintelsen
Väster ut, närmare bestämt i Manchester skildar Harry Bernstein (1910-2011) sin barndom i romanen Den osynliga väggen. En berättelse om en fattig barndom och motsättningar mellan judar och kristna, som bor på varsin sida om gatan. Harry Bernstein som hade polsk-judiska rötter debuterade först då han var 96 år gammal. När han var tolv år emigrerade familjen till USA.
I USA finns ett stort antal förförfattare av judisk härkomst, som till exempel Saul Bellow, Philip Roth och Cynthia Ozick. Bland den yngre generationens författare kan Michael Chabon och det äkta paret Nicole Krauss och Jonathan Safran Foer nämnas.
Text:
Carin Carlsson
Bilder: Pressbild Levande historia (bild 1). Övriga bilder omslagsbilder.