Författare med judiska rötter

Den 27 januari är internationell minnesdag för förintelsen. För att hedra förintelsens offer lyfter vi fram judiska författare.

Brinnande ljuslyktor för att uppmärlsamma Förintelsens minnesdag.
Den 27 januari är internationell minnesdag för att hedra förintelsens offer. Dagen infaller samma dag som koncentrationslägret  Auschwitz befriades 1945. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag.

På flera ställen i Sverige uppmärksammas minnesdagen. På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm tänds minnesljus och tal hålls av blad annat Kofi Annan (generelasekreterare för FN 1997-2006) och Sveriges stastminister Fredrik Reinfeldt.

Förintelsens röda nejlika

I år är det även 100 år sedan Raoul wallenberg (1912-1945) föddes. Forum för levande historia inleder Wallenbergåret med att ge utt Ulf Zanders bok Förintelsens röda nejlika.

Under andra halvan av 1944 räddade Raoul Wallenberg tusentals judar i Budapest från ödet att skickas till koncentrationsläger.

Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och hamnade i Lubjankafängelset i Moskva. Frågan om vad som hände Raoul Wallenberg har fortfarande inte besvarats.

Författare med judiska rötter

Omslagsbild till Suggan i dômen.
För att hedra minnet av förintelsens offer lyfter vi på Bibli fram några skönlitterära författare med judiska rötter. Det finns naturligtvis väldigt många fler författare med judiskt påbrå än dem som vi lyfter fram. 

Två stora namn är Amos Oz och David Grossman, båda verksamma i Israel. Men författare med judisk härkomt är spridda världen över.

Susanne Levin är en svensk författare med judiska rötter. Hon är bosatt i Uppsala och har skrivit självbiografiska romaner om sin judiska bakgrund. I sina romaner skildrar hon det svensk-judiska livet i Uppsala och tar även upp antisemitismen - Leva vidare (1994), Som min egen (1996) och Suggan i dômen (1998).

En annan svensk författare är Peter Mosskin (född 1945), som har ryskt-judiskt påbrå. Sitt stora genombrott fick Peter Mosskin med en romanserie där de judiska rötterna är tema – Skänk åt den fege hingst (1994), Glöm inte bort att jag finns (1997) och Där stäppen tar slut (2000).

Omslagsbild till Storm över Frankrike.
Hanna Krall (född 1935) är en polsk författare och journalist, som föddes i Warszawa av judiska föräldrar. Hon såg sin egen familj gå förlorad i förintelsen. Judeutrotning har varit ett genomgående tema i hennes böcker, som till exempel i romanen Existensbevis, som handlar om judiska barn som lämnades bort av sina flyende föräldrar.

Irène Némirovsky (1903-1942), var en fransk författare med rysk-judiska föräldrar. Hon debuterade redan som 18-åring. Sitt stora genombrott fick hon med David Golder (1929), om en rysk-judisk affärsmans liv. Némirovzky slutade aldrig skriva, utan skrev in i det sista. Hon avrättades i Auschwitz och mer än 60 år efter hennes död gavs Storm över Frankrike (2006 svensk upplaga).

Elie Wiesel (född 1928) kom från Rumäninen. Han deporterades till Auschwitz , där modern och systern dog. Senare kom Elie Wiesel till Buchemwald, där han miste sin far. Själv klarade han sig och tog sig till Paris. 1958 debuterade han med Natten, som handlade om förintelsen

Omslagsbild till Den osynliga väggen.
och dess effekter. Natten var den första delen i en romantriologi och följdes av Gryningen(1960) och Dagen (1961).

Väster ut, närmare bestämt i Manchester skildar Harry Bernstein (1910-2011) sin barndom i romanen Den osynliga väggen. En berättelse om en fattig barndom och motsättningar mellan judar och kristna, som bor på varsin sida om gatan. Harry Bernstein som hade polsk-judiska rötter debuterade först då han var 96 år gammal. När han var tolv år emigrerade familjen till USA.

I USA finns ett stort antal förförfattare av judisk härkomst, som till exempel Saul Bellow, Philip Roth och Cynthia Ozick. Bland den yngre generationens författare kan Michael Chabon och det äkta paret Nicole Krauss och Jonathan Safran Foer nämnas.

Text: Carin Carlsson Bilder: Pressbild Levande historia (bild 1). Övriga bilder omslagsbilder.
 

 1. Leva vidare

  Av: Levin, Susanne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Den osynliga väggen

  Av: Bernstein, Harry
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Storm över Frankrike

  Av: Némirovsky, Irène
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 4. Skänk åt den fege en hingst

  Undertitel: Roman
  Av: Mosskin, Peter
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Operation Shylock

  Undertitel: en bekännelse
  Av: Roth, Philip
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. Mannen utan öde

  Av: Kertész, Imre
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1998
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från finsk-ugriska och altaiska språk
  Finns som: Bok
 7. Kärlekens historia

  Av: Krauss, Nicole
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 8. Berätta för mig

  Undertitel: två kortromaner
  Av: Grossman, David
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från semitiska språk
  Finns som: Bok
 9. Ge mig en gåta

  Av: Olsen, Tillie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1985
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 23 januari 2012