Förintelsens minnesdag

Den 27 januari hedras Förintelsens offer och 2014 års tema är "romer under Förintelsen". Detta är även en dag att hylla alla som kämpar mot rasism och främlingsfientlighet. På biblioteket kan du låna böcker om levnadsöden som vittnar om Förintelsen och som hjälper oss att aldrig glömma.

En blå ljuslykta. Foto: Thomas Karlsson.
Årligen hedras Förintelsens offer den 27 januari. Just denna dag 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Sedan 1999 har dagen varit en nationell minnesdag. 2005 deklarerade FN den som internationell minnesdag.

Förintelsens minnesdag är också ett tillfälle att lyfta fram engagemang hos alla som kämpar mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Såväl i Sverige som i världen.

Den 27 januari sker flera aktiviteter och manifestationer runt om i Sverige

70 år sedan zigenarnatten

Under Förintelsen 1933-1945 mördades cirka sex miljoner människor. Det var inte bara judar som föll offer utan även hbt-personer, funktionshindrade, polacker och romer. 

2014 år är det 70 år sedan den så kallade Zigenarnatten. Alla fångar i Auschwitzs "zigenaravdelningen" avrättades natten mellan den 2 och 3 augusti 1944. Med anledning av detta har Forum för levande historia i år tema "romer under Förintelsen".

Med tanke på romernas situation i dagens samhälle väljer vi att lyfta några böcker om just romerna. Under Förintelsen förföljdes romer och flera hundratusen dog i nazisternas koncentrationsläger.

Omslagsbild till Om detta må ni berätta.
I Född fördömd (2010) och Tusen år i Europa (1988) tar Irka Cederberg upp romernas öden under Förintelsen. Även i Om detta må ni berätta (2011) omnämns romerna.

Den som letar information finner mycket på Forum för levande historias webbplats

Romernas upplevser då och nu

Det finns gott om romaner och biografier som vittnar om judarnas öde under Förintelsen. Längre ner på sidan hittar du en litteraturlista.

Romaner och biografer om romernas situation och upplevelser under Förintelsen är inte lika många. Seriealbumet Sofia Z-4515 (2005) och biografin Min mor fånge Z 4517 (1996) handlar båda om två unga flickor som hamnar i Auschwitz. Flickorna överlevde och hamnade så småningom i Sverige.

Ungdomsromanen Ramiz resa (2013), som utspelar sig närmare vår tid, handlar om den romska pojken Ramiz som flyr från Kosovo. Hur det är att vara en 14-årig romsk tjej i dagens Sverige handlar boken 5.768 visningar på Youtube (2013) om.

Vill du ha fler böcker om romernas situation idag hittar du böcker i Bibli-artikeln Romer 500 år i Sverige.

Omslagsbild till Sofia Z-4515.

Sofia Z-4515 av Gunilla Lundberg
Tecknade serier
Omslagsbild till Min mor fånge Z 4517.

Min mor fånge Z 4517 av Berith Kalander
Biografi
Omslagsbild til lI betraktarens ögon.

I betraktarens ögon
av Hans Caldaras
Biografi
 
Omslagsbild till Ramiz resa.

Ramiz resa
av Gunilla Lundberg
Ungdomsroman
Omslagsbild till 5768 visningar på Youtube.

5.768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren
Ungdomsroman
Omslagsbild till Zoli.

Zoli
av Colum McCann
Roman

För källor och mer läsning:

 

Bilder: En blå ljuslykta (Foto: Thomas Karlsson); Omslagsbilder

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 23 januari 2014