Fadimes minne
Det har redan gått tio år sedan Fadime Sahindal dog. Den 21 januari 2002 mördades hon i Uppsala av sin pappa.
I Sverige förändrades familjen. Männen i familjen ogillade starkt hennes sätt att leva. Hon hade valt en svensk pojkvän.
Västerländsk livstil
Familjen kunde inte acceptera Fadimes livsstil. Både hennes bror och pappa dömdes för misshandel av Fadime.
Trots sin tuffa situation var Fadime en stark ung kvinna, som slogs för kvinnors rättigheter. Hon drog sig inte för att säga sin åsikt. Därför blev hon en viktig person och förespråkare för kvinnans rättigheter. Fadime höll tal i Riksdagen och hon framträdde i media. I TV berättade om sin utsatta situation.
Fadime studerade till socionom i Östersund. 2002 skulle hon resa till Kenya för att under ett halvår göra sin praktik. Innan Kenyaresan besökte hon Uppsala för att träffa sin mamma och sina systrar. När Fadime lämnade lägenheten väntade pappan i trapphuset. Två skott avlossade han mot sin dotter. Fadime dog direkt av det första skottet som träffade hennes panna.
Satte hederskulturen på agendan
Mordet på Fadime ledde bland annat till att föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime bildades. En förening som arbetar med information om hedersrelaterade brott.
Den norska antropologen Unni Wikan kom 2004 med boken En fråga om heder, där hon argumenterar för att mordet på Fadime var hedersrelaterat. Även pappans, mammans och syskonens syn presenteras i boken.
En annan bok som tar upp mordet på Fadime är Varför mördar man sin dotter? (2009). Boken ger en fördjupad bild av hedersförtryck. Boken bygger bland annat på de intervjuer författarna har gjort med manliga släktingar till Famie och Pela.
Fadimes plast
Fadimes begravning ägde rum i Uppsala Domkyrka och 3 000-4 000 personer deltog. Fadime Sahindal ligger begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala.
För att hedra Fadimes minne får hon en plats uppkallad efter sig i Uppsala - "Fadimes plats". Platsen ligger mitt emot Hotell Hörnan, korsningen Östra Ågatan och Bangårdsgatan.
Konstnären Hanna Beling har fått i uppgift att lämnna förslag på konstverk för platsen. Förhoppningen är att inviga platsen i samband med tioårsdagen den 21 januari 2012.
Text: Carin Carlsson
Läs mer:
- Fadimes minnesfond
- "Fadimes tal i Riksdagen" (Aftonbladet 2002-02-04)
- Glöm aldrig Pela och Fadime
- "Rörande farväl till Fadime" (UNT 2002-02-4)
- "Fadime får minnesplats" (UNT 2011-08-09)
- Om Fadime på Wikipedia
Hör radioprogrammet "Satsningar mot hedersrelaterat våld" (Upplandsnytt 2012-01-18):