Fars dag

Far, pappa, farsan, fader, gubben, farsgubben, pappis, pappsen, stabben, plastpappa, bonuspappa…

Stieg Trenter med sin dotter i knät

Stieg Trenter med sin dotter i knät
Många är namnen på en central figur i de flesta människors liv, central vare sig han är god och kärleksfull, frånvarande, alkoholiserad, rolig, våldsam, levande eller död.

Många är också de böcker som skrivits om honom – lovsånger, uppgörelser, anklagelseakter och försoningsskrifter.
Här listar vi några utmärkta böcker om Pappa. 

Texterna är delvis baserade på Bibliotekstjänsts annotationer.

 


Bild: Stieg Trenter och hans dotter


Skynda att älska av Alex Schulman
 

Alex Schulman skriver ömsint och finstämt om sin far, Allan Schulman, den legendariske tv-mannen som producerade program som Hylands hörna och Kvitt eller dubbelt. Han hade vid 57 års ålder fått sonen Alex som bara var 27 år då fadern gick bort vid 84 års ålder. 

Det här är en vemodig och mycket vacker berättelse om somrarna vid torpet då familjen levde i harmoni och gemenskap, om den älskade pappan som hade gott om tid för sönerna, som snickrade fotbollsmål och uppfann lekar och tävlingar, om hur åldern så småningom gjorde sig påmind och gjorde de traditionella straffläggningstävlingarna mellan far och söner till en alltmer ojämn kamp.

 


Mig äger ingen av Åsa Linderborg

 

Författaren, journalist och debattör, beskriver sin barndom och uppväxt med sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås.

Ömsint och  humoristiskt porträtt av den alkoholiserade och ensamstående fadern och den varma och kärleksfulla relation han hade med sin dotter.

Författaren beskriver också sina egna skuldkänslor och det svek hon anser det innebar när hon som tonåring tog avstånd från faderns levnadssätt.

Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi

Detta är ett familjeporträtt om den irakiska familjen som kom till en Stockholms-förort som flyktingar i mitten av 90-talet. I Irak var familjen överklass, som flyktingar i Sverige dess direkta motsats. Hos speciellt fadern finns en ständig längtan efter Irak och livet där.

Fadern, en av Iraks skickligaste guldsmeder, får aldrig in en fot på arbetsmarknaden, modern lider svårt av sin ensamhet. Vardagen i förorten är trist och grå och präglas av fattigdom, främlingsfientlighet, ensamhet och hat. Ljusglimtarna är få och boken ger en bra bild av hur livet i förorten för flyktingar kan te sig.

 

Blåbärsmaskinen av Nils Claesson

Nils Claesson berättar om sin far, Stig Claesson, allmänt kallad Slas. Här revideras den allmänna bilden av Slas som en mysig, rolig och finurlig historieberättare och i stället framstår han som en ansvarslös, alkoholiserad och dysfunktionell familjefar som åsidosätter allt och alla för sitt skapande.

Här finns dock vid sidan av vemod och besvikelse även värme och försoning.

 

 

 

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Första delen i en självbiografisk romanserie om författarens liv. I den här delen avhandlas en far-son-relation under barndomen, tonårstiden och in i vuxenlivet. .

Här får vi inblickar och förklaringar till huvudpersonens uppväxt under 80-talet i Norge och relationen till fadern. Den senare delen går i närkontakt med faderns alkoholism och hur en ung mans känsloliv och tankar påverkas av faderns sjukdom.

 

 

Korparna av Tomas Bannerhed

Klas växer upp på den småländska landsbygden på 70-talet med syskon, en ansvarstagande mamma och en nervklen pappa. Föräldrarna sliter och släpar för att få arrendegården att bära sig.

Fadern vill att Klas till varje pris skall fortsätta hans bittra slit, något Klas inte vill acceptera. Han tar i stället sin tillflykt till naturen och fågelstudier vilklet gör fadern än bittrare och vilsnare. 

En tragisk och gripande berättelse om ett stycke svensk jordbrukshistoria och ett problematiskt far-son-förhållande. 

 

 

Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist

 

Författaren har skrivit en bok om sin barndom och uppväxt i Karlstad. En mycket rolig bok om bland annat en pappa som kommer bättre överens med alla de djur, sköldpaddor, snokar, råttor, katter och hundar, han omger sig med än med sina medmänniskor. 

 


 

 

En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna

P. G. Gyllenhammars dotter Cecilia von Krusenstjerna har skrivit en roman med självbiografiska drag. Suss växer upp i en framgångsrik familj med en kylig, avståndstagande mor och en frånvarande far. Hon får svårt att frigöra sig och i sitt äktenskap slits hon mellan lojaliteten med sin ursprungliga familj och den nya.

 

 

 

 

Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund

 

Uppväxtskildring i ett svenskt 80-tal, en vuxen sons uppgörelse med en idoliserad far.

Bokens jag lever i en typisk kärnfamilj där mönstret bryts av pappans roll som politisk påläggskalv inom det socialdemokratiska partiet. Faderns narcissistiska läggning skapar spänningar i hela familjen och försätter jaget i ett livslångt pendlande mellan beundran och otillräcklighet.

 

 

 

Fader okänd av Marianne Ahrne

Vid sjutton års ålder möter Marianne sin okände far för första gången, livrädd att avvisas och bubblande lycklig då han erbjuder henne sin vänskap. Ivrig att behaga en demonisk, fordrande fader, vilkens ambition är att skapa henne till sin avbild, upplever hon en stark ambivalens. Styrd av sitt eget blixtrande intellekt ställer han orimligt höga krav på dottern, vilket nästan krossar henne.

Livsglädjen och framgångar inom film och teater hjälper henne så småningom att frigöra sig från fadern. Hon duger.

 

 

Text och ingångsbild: Gun Johansson

 1. Fadren

  Undertitel: sorgespel i 3 akter
  Av: Strindberg, August
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Fadren ; Fröken Julie

  Av: Strindberg, August
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Dårens dotter

  Av: Lodalen, Mian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok - CD
 4. Montecore

  Undertitel: en unik tiger
  Av: Khemiri, Jonas Hassen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok - CD
 5. Du och jag, farsan

  Av: Åkerström, CajsaStina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 6. Om man håller sig i solen

  Av: Ekström, Johanna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
Skrivet av: Gun Johansson den 30 oktober 2015