Fars dag
Far, pappa, farsan, fader, gubben, farsgubben, pappis, pappsen, stabben, plastpappa, bonuspappa…
Många är också de böcker som skrivits om honom – lovsånger, uppgörelser, anklagelseakter och försoningsskrifter.
Här listar vi några utmärkta böcker om Pappa.
Texterna är delvis baserade på Bibliotekstjänsts annotationer.
Bild: Stieg Trenter och hans dotter
Skynda att älska av Alex Schulman
Det här är en vemodig och mycket vacker berättelse om somrarna vid torpet då familjen levde i harmoni och gemenskap, om den älskade pappan som hade gott om tid för sönerna, som snickrade fotbollsmål och uppfann lekar och tävlingar, om hur åldern så småningom gjorde sig påmind och gjorde de traditionella straffläggningstävlingarna mellan far och söner till en alltmer ojämn kamp.
Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Författaren, journalist och debattör, beskriver sin barndom och uppväxt med sin ensamstående pappa, härdare på Metallverken i Västerås.
Ömsint och humoristiskt porträtt av den alkoholiserade och ensamstående fadern och den varma och kärleksfulla relation han hade med sin dotter.
Författaren beskriver också sina egna skuldkänslor och det svek hon anser det innebar när hon som tonåring tog avstånd från faderns levnadssätt.
Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi
Detta är ett familjeporträtt om den irakiska familjen som kom till en Stockholms-förort som flyktingar i mitten av 90-talet. I Irak var familjen överklass, som flyktingar i Sverige dess direkta motsats. Hos speciellt fadern finns en ständig längtan efter Irak och livet där.
Fadern, en av Iraks skickligaste guldsmeder, får aldrig in en fot på arbetsmarknaden, modern lider svårt av sin ensamhet. Vardagen i förorten är trist och grå och präglas av fattigdom, främlingsfientlighet, ensamhet och hat. Ljusglimtarna är få och boken ger en bra bild av hur livet i förorten för flyktingar kan te sig.
Blåbärsmaskinen av Nils Claesson
Här finns dock vid sidan av vemod och besvikelse även värme och försoning.
Min kamp av Karl Ove Knausgård
Första delen i en självbiografisk romanserie om författarens liv. I den här delen avhandlas en far-son-relation under barndomen, tonårstiden och in i vuxenlivet. .
Här får vi inblickar och förklaringar till huvudpersonens uppväxt under 80-talet i Norge och relationen till fadern. Den senare delen går i närkontakt med faderns alkoholism och hur en ung mans känsloliv och tankar påverkas av faderns sjukdom.
Korparna av Tomas Bannerhed
Fadern vill att Klas till varje pris skall fortsätta hans bittra slit, något Klas inte vill acceptera. Han tar i stället sin tillflykt till naturen och fågelstudier vilklet gör fadern än bittrare och vilsnare.
En tragisk och gripande berättelse om ett stycke svensk jordbrukshistoria och ett problematiskt far-son-förhållande.
Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist
Författaren har skrivit en bok om sin barndom och uppväxt i Karlstad. En mycket rolig bok om bland annat en pappa som kommer bättre överens med alla de djur, sköldpaddor, snokar, råttor, katter och hundar, han omger sig med än med sina medmänniskor.
En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna
P. G. Gyllenhammars dotter Cecilia von Krusenstjerna har skrivit en roman med självbiografiska drag. Suss växer upp i en framgångsrik familj med en kylig, avståndstagande mor och en frånvarande far. Hon får svårt att frigöra sig och i sitt äktenskap slits hon mellan lojaliteten med sin ursprungliga familj och den nya.
Det är 1988 och har precis börjat snöa av Sigge Eklund
Uppväxtskildring i ett svenskt 80-tal, en vuxen sons uppgörelse med en idoliserad far.
Bokens jag lever i en typisk kärnfamilj där mönstret bryts av pappans roll som politisk påläggskalv inom det socialdemokratiska partiet. Faderns narcissistiska läggning skapar spänningar i hela familjen och försätter jaget i ett livslångt pendlande mellan beundran och otillräcklighet.
Fader okänd av Marianne Ahrne
Livsglädjen och framgångar inom film och teater hjälper henne så småningom att frigöra sig från fadern. Hon duger.
Text och ingångsbild: Gun Johansson