Finlandssvenska författare

Den 6 november är det "svenska dagen" i Finland - en dag för att verka för den svenska befolkningens sammahållning i Sverige. Vi tipsar om några finlandssvenska författare.

Detalj av finska flaggan.
1908 den 6 november införde Svenska folkpartiet den "svenska dagen" i Finland. Syftet med dagen var att verka för den svenska befolkningens sammanhållning.

Enligt finsk lag är finska och svenska nationalspråk i Finland. Cirka 290 000 eller 5,5% av invånarna i Finland är svensktalande. Svenska är obligatoriskt i finska skolor. Skyltar och myndigheter ska vara tvåspråkiga.

Svenskan i hetluften

Idag är språkfrågan laddad. Inte minst sedan det högerpopulistiska paritet sannfinländarnas politiska framgångar. De fick 20% av rösterna i det senaste valet. En författare som har uttryckt sin oro för detta är Märta Tikkanen.

Märta Tikkanen, Monika Fagerholm, Tove Jansson och Mark Levengood är några namn som förmodligen är rätt bekanta för många. Men det finns fler finlandssvenska författare att upptäcka. 

Du som är intresserad av finlandssvenska författare kan läsa Philip Teirs artikel "Finlandssvenskans sak är svår" i Vi läser. Flera bibliotek har tidskriften - se bibliotekskatalogen Vi läser, nr 5 2012.

 

Vi läsers förslag på författare att upptäcka:

 

Källor och för mer läsning:

 

Inspirerande med Tikkanen

Skrivet av: Carin Carlsson

Märta Tikkanen har många kloka ord och erfarenheter att dela med sig av. Hör henne berätta om skrivandet och livet.

Text: Carin Carlsson
Bild: Independence (foto: Pekka Nikrus, nc sa)

 1. Rosor, min kära, bara rosor

  Av: Levengood, Mark
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 november 2012