Finska på biblioteket

Bibliotekshösten 2011 är fylld av finsk aktivitet. Biblioteken i Uppsala kommun startar en sverigefinsk och finsk satsning.

Tack vare att Uppsala kommun hör till det finska  förvaltningsområdet har biblioteken fått möjlighet att på olika sätt lyfta fram Finland och det finska språket med hjälp av det statsbidrag som Uppsala kommun har fått.

Flera program

Författaren Paula Vartiainen.
Den finska satsningen innebär att biblioteken erbjuder en rad program på Stadsbiblioteket under hösten. Bland annat blir det författarbesök av Juha Hankkilah och Paula Vartiainen. Tanja Lorentzon brättar om sin monologföreställning Mormors svarta ögon. För barnen blir det teater och även sagostund på finska. På Finlands självständighetsdag invigs en uställning med Erik Bruuns bilder. 

En del av programmen är på finska medan andra är på svenska.

 

Datakurs på finska

Den som vill lära sig mer om datorer har ett gyllene tillfälle under hösten. På Gottsundabiblioteket och Sävjabiblioteket ordnas datakurser på finska för nybörjare. Kurserna leds av vår finskspråkige bibliotekarie Sebastian Aho. Datakurserna startar vecka 42.

Nya böcker i hyllan

Biblioteken kommer även att köpa in nya böcker, ljudböcker och film på finska för alla åldrar. Dessa kommer att finnas tillgängliga på alla bibliotek i Uppsala. Har du förslag på vad biblioteket ska köpa in är du välkommen att lämna inköpsförslag.

 

Vill du veta mer

Du som vill veta mer om den sverigefinska och finska satsningen är du välkommen att höra av dig.

Kontaktpersoner på biblioteken i Uppsala:

 

Konatktperson på Uppsala kommun:

Nina Klinge-Nygård
Telefon: 018-727 18 32


 

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 13 oktober 2011