Firandet av Språkdagen

I slutet av september firas Språkdagen runtom i Europa. Hur firades dagen på Stadsbiblioteket i Uppsala?

Författarpanel med Dorothee Elmiger och Katrina Kalda.
Den 26 september är det den europeiska språkdagen, vilket firas över hela Europa. På Uppsala stadsbibliotek har vi tack vare samarbete med Uppsala universitet och Fortbildningsavdelningen haft den stora glädjen att för andra året i rad få uppmärksamma denna dag på flera sätt.

Språktält med gäststudenter

På förmiddagen fick inbjudna klasser delta i en skrivarverkstad där de satte ord till bilder som andra elever tagit på ”sitt” Uppsala. På eftermiddagen fick lite äldre elever sätta ord och musik till olika berättelser.

Under hela dagen fanns ett språktält med utländska gäststudenter uppställt vid entrén till biblioteket. Här fanns också tillfälle för alla som ville prata och utbyta språkliga erfarenheter.

Författarpanel på biblioteket

Under kvällen gavs en mycket trevlig författarpanel bestående av Dorothee Elmiger, tyskspråkig författare från Schweiz och Katrina Kalda, franskspråkig författare från Estland och Frankrike. Elmiger kom direkt till Uppsala stadsbibliotek från Bokmässan i Göteborg, där hon blivit mycket uppmärksammad. Båda författarna berättade om sina debutromaner, om konstruktioner och påverkan i sina texter och om sitt författarskap. Moderater för kvällen var Marita Greisch och Veronique Simon från Fortbildningsavdelningen på Uppsala universitet.

Kvällen inleddes och avslutades med musik av en afrikansk musikgrupp som också bjöd på sina egna berättelser om språk.

En spännande europeisk språkdag med en blandning av många språk!

Text & bild: Anna Sofia Perotti

 

 

 1. Inbjudan till de våghalsiga

  Av: Elmiger, Dorothee
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 oktober 2011