Fjorton nya att upptäcka

Spaningen efter svenska romandebutanter fortsätter. Vi presenterar fjorton nya romaner från våren och sommaren. Tre av författarna har dessutom koppling till Uppland - Gimo, Enköping och Vänge i Uppsala.

Tre debutanter med Uppländska rötter

Gimokrönikan av Patrik Godin

Omslagsbild till Gimokrönikan.

Patrik Godin kommer urpsungligen från Gimo och har även bott i Uppsala. Idag bor han i Järfälla, där han arbetar som gymnasielärare i svenska och historia.

Patrik Godins debutroman Gimokrönikan utspelar sig i författarens barndomsort Gimo och är en krönika över livet i den lilla bruksorten. Dit återvänder romanens huvudperson, läraren Patrik, efter sin skilsmässa. Kanske i syfte för att hitta tillbaka till sig själv och livet. Han tar tjänst på sin gamla skola och blir kollega med Camilla. Hon som en gång i tiden var kompisen Jussis flickvän.

Boken hoppar mellan barndomen och nuet. Mycket av berättelsen kretsar just kring Jussi, som plötsligt en natt försvann på Gimodammens is. Vad var det egentligen som hände?

 

36 timmar av David Bergman

Omslagsbild till 36 timmar.
David Bergman är uppvuxen i Norbotten och utbildad officer på Militärhögskolan. Han har gjort utlandstjänst på Balkan och Afghanistan. Dessutom är han även en av grundarna av det svenska Psyops-förbandet, där han varit plutonchef och utbildningsansvarig. För några år sedan flyttade han på grund av jobbet till Enköping, där han nu bor.

Med boken 36 timmar debuterar David Bergman som författare. Romanen är en rafflande historia, som tar sin början en midsommarhelg. Stan är avspärrad och den till en början fredliga demonstrationen mot polisens sätt att tillämpa en ny terroristlagstiftning urartar. Polisen drar vapen och människor skjuts till döds. Romanens huvudperson är generalen Johanna Lindström, som är chef för Försvarets operativa verksamhet.

Idén till romanen fick David Bergman under en tråkig föreläsning under sin tid på Militärhögskolan. Berättelsen är ren fiktion men han har haft användning av sina militära bakgrund.

 

Lova av Eva Ludvigsen

Omslag till boken Lova.

Eva Ludvigsen föddes 1974 i Hudiksvall och växte sedan upp i Uppsala. Efter många år i Köpenhamn är Eva Ludvigsen nu bosatt i Vänge utanför Uppsala tillsammans med man och tre barn. Lova är Eva Ludvigsens debutroman och hon skriver nu på sin andra roman, Ingrid.

Romanen handlar om Lova. Att något gått snett i Lovas liv står klart när hon hoppar av en buss mitt ute i Australiens ödemark. Hon vet inte var hon är eller vad hon ska ta sig till. För att skingra tankarna tar hon jobb på en fårfarm.

Medan hon gör allt hon kan för att dölja sin rädsla för både kossor, spindlar och prat om Sverige blir traktens veterinär, Chris, förälskad i den mystiska svenskan från Uppsala.

Tillsammans med vännerna på Undurraga Farm hittar Lova tillbaka till sig själv och den hon vill vara. Men finns det även plats för kärlek i hennes liv? Och kan den stora kärleken verkligen övervinna allt?

 

Fler debutanter

Omslagsbild till Nattbarn.

Nattbarn
av Hanna Gustavsson
Serieroman
Om boken:
Litteraturmagazinet 
Omslagsbild till Fotografen.

Fotografen
av Eva Rydinger
Endast som e-bok
Om boken:
HD
Omslagsbild till Tredje graden.

Tredje graden
av Liselotte Roll
Om boken:
P4 Radio Skaraborg
Omslagsbild till Absolut noll.

Absolut noll av Anna Fock
Om boken:
DN
Omslagsbild till Djävulen hjälpte mig.

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson
Om boken:
GP
Omslagsbild till Så tuktas en svinpäls.

Så tuktas en svinpäls av Pia F Davidson
Om boken:
DAST Magazine

Omslagsbild till Lineup.

Lineup
av Jonas Terning
Om boken:
HD

Omslagsbild till Kontorsninja.

Kontorsninja
av Lars Berge
Om boken:
SvD
Omslagsbild till Brännmärkt.

Brännmärkt
av Karin Aspenström
Om boken:
Litteraturmagazinet
Omslagsbild till Dirigenten från Sankt Petersburg.

Dirigenten från Sankt Petersburg
av Paul Leander-Engström
Om boken:
Arbetarbladet
Omslagsbild till Solviken.

Solviken
av Anna Estassy
Endast som e-bok
Om boken:
Tidningen Kulturen

 

Om böcker inte finns på ditt bibliotek kan du lämna inköpsförslag till personalen. Biblioteket kan även låna in böcker från andra bibliotek. Du kan även göra ditt inköpsförslag här på Bibli. För att göra det går du till din kommun.

Välj kommun: Enköping, Heby, Håbo, Knivsta, Tierp, Uppsala, Älvkarleby, Östhammar

 

Läs mer:

 

Bilder: Patrik Godin (puffbild, foto: Nadja Hallström), Omslagsbilder

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 15 augusti 2013