Flyga högt

Efter sommarlovet är allt precis som vanligt i klass 9c. Ända till Silja kommer. Sedan är inget sig likt igen. En bok om vänskap, relationer och om hur det är att vara ung.

Vendela har precis börjat nian. Det är skönt att vara tillbaka i klassrummet efter sommaren. Allt är precis som det brukar vara och alla faller direkt in i sina roller. Ända till Silja kommer. Silja är ny i klassen och kommer att förändra allt. Hon struntar i alla oskrivna regler, hon umgås med klassens snyggaste kille ena dagen och med klassens tönt andra dagen. Det här gör att ledartjejerna känner sig riktigt hotade. 

Vendela har alltid hållit sig någonstans i mitten och försökt att inte sticka ut på något vis. Varför väljer Silja att bli kompis med just henne? Vänskapen med Silja förändrar mycket i Vendelas liv. Hon bryter sig loss ur sina gamla mönster och börjar ifrågasätta vem hon själv egentligen är. Måste allt alltid vara likadant? Vad händer om man börjar förändras?

Det är en mycket bra ungdomsbok om roller, oskrivna regler och hierarki inom klassen. Den beskriver bra hur det är att vara ung och ta sig genom högstadietiden. Det handlar även om hur svårt det är för vuxna att se vad som egentligen försiggår under ytan i skolan. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Julia Larsdotter den 12 oktober 2011