Fotbollsyra för stora som små

Den 8 juni började EM i fotboll och många av oss sitter klistrade framför TV:n under turneringen. I årets EM är Sverige med och vi kan se fram emot några veckors spänning, glädje och besvikelse.

Dags för avspark

Fotboll
Polen och Ukraina arrangerar årets fotbolls-EM för herrar. Som värdar är länderna direktkvalificerade och de hoppas gå långt i turneringen tack vare hemmaplan.

I premiärmatchen spelar Polen i Warszawa medan finalen avgörs i Ukrainas huvudstad Kiev. Fotbollsfans från hela Europa följer EM på plats och miljoner människor ser matcherna via TV.

Det började 1960

EM i fotboll spelades första gången 1960 med Sovjet som segrare. Efter det har turneringen spelats vart fjärde år. Flest EM-titlar har Tyskland med tre stycken.

Sverige har som bäst blivit trea. Det var 1992 på hemmaplan. Den gången vann Danmark turneringen genom en riktig skrällseger. På vägen mot guldet besegrades Frankrike, Holland och Tyskland och det enda lag som lyckades besegra danskarna under turneringen var Sverige.

En annan skrällseger var när Grekland vann EM 2004. EM-turneringen 1988 är också den minnesvärd. Holland vann och i finalen gjorde Marco van Basten EM-historiens kanske vackraste mål.

Sverige i fotbolls-EM

I år är det femte gången Sverige spelar i ett EM och vi fotbollsälskare funderar på hur det ska gå. Vi hoppas såklart att Zlatan och de andra spelarna ska föra Sverige långt i turneringen. Även om guld inte är så troligt, är det absolut inte omöjligt att vi får se Sverige spela kvartsfinal och med bra form och lite tur kanske även semifinal.

Massor av stjärnor

Omslagsbild till Jag är Zlatan.
Zlatan Ibrahimovic är Sveriges stora stjärna i fotbolls-EM. De flesta av oss minns hans fantastiska klackmål mot Italien i EM 2004 och vi hoppas få se något liknande igen.

Vi kommer också att få njuta av Portugals Cristiano Ronaldo, Hollands Wesley Sneijder, Spaniens Andres Iniesta och många fler.

På papperet har Spanien det bästa laget med flera stjärnor från Barcelona och Real Madrid. Men vi ska inte räkna bort Tyskland och Holland. Tyskland förlorade senaste EM-finalen och Holland senaste VM-finalen, båda mot Spanien. Räkna med två revanschsugna lag.

Läs- och filmtips

Det finns massor att läsa om fotboll, både berättelser och faktaböcker. Den fotbollsbok som varit

Omslagsbild till Stora Em-boken.
mest i ropet på sistone är Jag är Zlatan. I den får man följa Zlatan Ibrahimovic från hans uppväxt i Malmöförorten Rosengård till stjärnstatusen i Milan.

Stora EM-boken av Måns Gahrton är något för kalenderbitaren. Den innehåller inte bara en fyllig berättelse om EM 2008, utan också massor av statistik från alla turneringar.

En spännande ungdomsbok är VM-sommar av Magnus Ljunggren. Handlingen i boken utspelas 1974 och bjuder på massor av fotboll. Den är spännande som en deckare och svår att lägga ifrån sig.

För yngre läsare kan också Motståndarna av Arne Norlin och Andreas Palmaer vara ett bra tips. Boken handlar om hur en tjej och en kille, den ena AIK:are och den andra Hammarbyfan, blir kompisar trots att de avskyr varandras lag.

Omslagsbild till Motståndarna.
Tröja nummer sju är titeln på en bok skriven av Alan Gibbons. En ung spelare kämpar för att en dag få spela i Manchester United och bära tröjan med nummer sju på ryggen, samma nummer som George Best, Eric Cantona, David Beckham och Cristiano Ronaldo haft.

Ett annat tips är Fotbollsstjärnor som kommer i en ny upplaga varje år. I den presenteras de spelare som varit bäst under året.

Max Lundgrens serie med fyra böcker om Åshöjdens BK är riktiga klassiker. Många fotbollslag som klättrat upp genom seriesystemet har jämförts med Åshöjden. Böckerna kan läsas av både barn, unga och vuxna.

Det kan också vara på sin plats att tipsa om en rolig och sevärd film med fotbollstema. I Offside får man följa fotbollslaget Stenfors som håller på att åka ur division sex. Laget får oväntad hjälp

Omslagsbild till filmen Offside.
av en engelsk före detta storstjärna. Men är han lika bra som under sin storhetstid?

Offside är inte bara titeln på en film. Även ett svenskt fotbollsmagasin har det namnet. I det kan man läsa om allt från aktuella spelare till gammal rivalitet mellan olika lag.

För yngre läsare är tidskriften Goal ett bra tips. Den innehåller massor om de största ligorna och de bästa spelarna.

Tyvärr faller också en skugga över årets EM-turnering. Den ukrainska regeringen håller oppositionspolitikern Julia Tymusjenko fängslad och flera politiker i Europa har valt att inte besöka matcherna. För den som är intresserad av Ukrainas moderna historia kan boken Ukraina i flagnande orange rekommenderas.

 

Länktips:

 

 Text: Anders Kollberg

 1. VM-sommar

  Undertitel: en spänningsroman om fotboll och vänskap
  Av: Ljunggren, Magnus
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Motståndarna

  Av: Norlin, Arne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Tröja nummer 7

  Av: Gibbons, Alan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 4. Fotbollsstjärnor

  Undertitel: de bästa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Fotboll
  Finns som: Tidskrift
 5. Offside

  Språk:
  Svenska Engelska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD
 6. Goal

  Undertitel: internationell fotbollstidning
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Fotboll
  Finns som: Tidskrift
 7. Åshöjdens bollklubb

  Av: Lundgren, Max
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1995
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anders Kollberg den 5 juni 2012