Frågor om e-media

På den här sidan får du veta mer om e-böcker och e-ljudböcker.

Varför måste jag ha Adobe-ID för att läsa e-böcker?

E-böckerna vi prenumererar på är krypterade. För att läsa e-böckerna behöver du auktorisera ditt läsprogram med ett Adobe-ID. När du installerar läsprogrammet eller lånar en e-bok första gången kommer du att få en uppmaning: Authorzie the device. Här skriver du in din e-postadress (användarnamn) och det lösenord som du valde vid registreringen för Adobe-ID. Detta behöver du bara göra första gången du lånar en e-bok på varje enhet.

Hur skaffar jag ett Adobe-ID?

För att skaffa ett Adobe-ID går du in på länken nedan och fyller i dina uppgifter. När du är klar och formuläret är korrekt ifyllt får du en bekräftelse på att det är klart.

Skaffa Adobe-ID

Rekommenderade program för e-böcker

  • PC/Mac: Adobe Digital Editions
  • iPad/iPhone: Bluefire Reader
  • Android: Bluefire Reader eller Aldiko

Varför behöver jag inget Adobe-ID för e-ljudböcker?

Till skillnad från e-böckerna lagrar du inte e-ljudboken på din enhet. E-ljudboken skickas i en kontinuerlig ström till din enhet från vår leverantör som tar hand om eventuell avkryptering på sin sida. Det kallas att den strömmas. Du kan tänka på det som att du lyssnar på radio.

Efter att vi blev anslutna till appen Biblio går det även att lyssna på böcker offline. Biblio hanterar auktoriseringen direkt mot vårt bibliotekssystem och kräver därför inget Adobe-ID för att du ska kunna ladda ner och lyssna på böckerna.

Betyder det att jag måste vara uppkopplad på internet för att lyssna på e-ljudböcker?

Ja, du måste hela tiden vara uppkopplad för att kunna lyssna e-ljudböcker.
I och med att vi numera finns i appen Biblio kan du faktiskt lyssna på våra e-ljudböcker utan att vara uppkopplad hela tiden. Så länge du kommer ihåg att spara boken för lyssning offline innan du går ut.