Frågor om e-media

På den här sidan får du veta mer om e-böcker och e-ljudböcker.

Rekommenderade program för e-böcker

  • PC/Mac: Adobe Digital Editions
  • iPad/iPhone: Biblio, Bluefire Reader
  • Android: Biblio, Bluefire Reader eller Aldiko

Biblio

Med appen Biblio kan du läsa och lyssna på e-böcker utan att skaffa ett Adobe-ID. Det som behövs är ett lånekort för Östhammars kommun och en pinkod. Om du inte redan har en pinkod kan du be personalen på biblioteken om hjälp. Biblio är direkt kopplat till vår leverantör av e-böcker och de kan verifiera ditt lånekort samt din pinkod direkt mot vårt system. Du slipper därför skaffa ett Adobe-ID för att låsa upp e-böckerna när du ska läsa eller lyssna.

Varför måste jag ha Adobe-ID i de andra apparna?

E-böckerna vi prenumererar på är krypterade. För att läsa e-böckerna behöver du auktorisera ditt läsprogram med ett Adobe-ID. När du installerar läsprogrammet eller lånar en e-bok första gången kommer du att få en uppmaning: Authorzie the device. Här skriver du in din e-postadress (användarnamn) och det lösenord som du valde vid registreringen för Adobe-ID. Detta behöver du bara göra första gången du lånar en e-bok på varje enhet.

Varför ska jag då ha ett annat program än Biblio?

Om du bara använder en surfplatta eller mobiltelefon för att läsa så räcker Biblio. Du som däremot använder en läsplatta och hanterar e-böcker på datorn behöver fortfarande skaffa ett Adobe-ID.

Hur skaffar jag ett Adobe-ID?

För att skaffa ett Adobe-ID går du in på länken nedan och fyller i dina uppgifter. När du är klar och formuläret är korrekt ifyllt får du en bekräftelse på att det är klart.

Skaffa Adobe-ID

Varför behöver jag inget Adobe-ID för e-ljudböcker?

E-ljudboken skickas i en kontinuerlig ström till din enhet från vår leverantör som tar hand om eventuell avkryptering på sin sida. Det kallas att den strömmas. Du kan tänka på det som att du lyssnar på radio.

Efter att vi blev anslutna till appen Biblio går det även att lyssna på böcker offline. Biblio hanterar auktoriseringen direkt mot vårt bibliotekssystem och kräver därför inget Adobe-ID för att du ska kunna ladda ner och lyssna på böckerna.

Betyder det att jag måste vara uppkopplad på internet för att lyssna på e-ljudböcker?

I och med att vi numera finns i appen Biblio kan du faktiskt lyssna på våra e-ljudböcker utan att vara uppkopplad hela tiden. Så länge du kommer ihåg att spara boken för lyssning offline innan du går ut.