Fyra ungdomsböcker

Dystopi, spänning, kärlek och vänskap. Det är ämnen för de fyra ungdomsromaner som Karin Hjelm på Stadsbibliotekets ungdomsavdelning tror att unga läsare kan gilla.

av Lauren oliver

Tänk om man kunde botas från kärlek! I den här framtidsberättelsen anses kärlek som ett hot mot samhället och det är ett brott att bli förälskad. Kärlek kan ju göra människor helt galna och till och med få folk att döda - så för att få ett lyckligare och tryggare samhälle måste alla botas från åkomman Delirium nervosa. Man måste dock ha fyllt 18 år innan man får göra operationen som är ett kirurgiskt ingrepp i hjärnan.

Lena har bara ett par månader kvar till sin operation och hon har längtat länge! Men så träffar hon Alex … (från cirka 14 år)

 

Inte vatten värd av Ulrika Lidbo

Ediths status i klassen hänger helt och hållet på Lucindas dagshumör. Och vänskapen är minst sagt svajig och otrygg och

Omslagsbild till Inte vatten värd.
dessutom börjar nya vänner pocka på Lucindas uppmärksamhet. I ett desperat försök att hålla kvar Lucinda som bästis avslöjar Edith en hemlighet gällande Sigga, en gemensam klasskompis som under en period har bott hos Edith som fosterbarn. Avslöjandet sker under en skolresa till Gotland och straxt därefter försvinner Sigga under en tipspromenad.

Tyngda av dåligt samvete hittar Edith och Lucinda på en lögn, att Sigga har åkt hem i förväg och att allt är under kontroll. Sanningen är den att de inte har en aning om var hon befinner sig och för varje dag som går växer ångesten, tänk om hon ligger mördad i någon skogsdunge? En bok man sträckläser av många skäl… (Från cirka 12 år och uppåt)

 

Döden i dina ögon av Rachel Ward

Första delen i en trilogi som är en dystopi som att sätta i

Omslagsbild till Döden i dina ögon.
händerna på den som gillat Hungerspelen.

Femtonåriga Jem kan se när människor ska dö, bara genom att se dem i ögonen. Hon ser deras dödsdatum hittills har det alltid slagit in. Hon brottas med tankar om hon över huvud taget bör vara i närheten av andra människor? Är det alltid rätt att inget avslöja? Borde hon säga något?

Hon slår sig samman med Spider, en ung kille med problem upp över öronen. En dag hamnar de mitt i en terroristattack i centrala London.  Jem såg att många människor hade dagens dödsdatum i ögonen och  eftersom hon började ana oråd hann de i sista sekund undan från att själva bli allvarligt skadade.

Snart befinner sig det omaka paret på flykt undan polisen, som två av landets mest eftersökta brottslingar.  Läs även del 2, Arvet och del 3, Slutet. (Från cirka 14 år)

 

En natt av Niklas Krog och Lina Forss

Omslagsbild till En natt.
Niklas Krog och Lina Forss har tidigare skrivit varsin serie ungdomsböcker om kärlek och identitet. Nu har de skrivit en bok tillsammans där deras huvudkaraktärer träffas under ett dygn i december i Stockholm.

Turk är basketkillen som efter gymnasiet vill satsa helhjärtat på sin sport, han skall snart åka utomlands och provspela för flera klubbar och ser sin framtid som professionell basketspelare. Ayla, hans stora kärlek, har gjorde slut för en tid sedan.

Timotej är östermalmstjejen som har vuxit upp i fina miljöer, med dyra vanor i en överklassfamilj. I bagaget har hon knakiga relationer med familjen men också vänskap och kärlek -  hon har varit tillsammans med väsentligt äldre killar ett par gånger. Hon går nu i skolan London och är tillfälligt hemma i Sverige över julen.

Detta en stark kärleksroman som också har en humoristisk jargong - om ett intensivt möte mellan två unga människor som är totalt olika men som drabbas av varandra. I vartannat kapitel är det Turk som berättar i vartannat Timotej. (Från 15 år)

 

Tips av: Karin Hjelm

 

Bild: Present (foto: Claudio Maciel, stock.xchng). Omslagsbilder. 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Karin Hjelm den 14 december 2012