Gåvoböcker till nyfödda

Att tidigt låta barnen upptäcka böcker och stimulera till läsning är viktigt. Därför får alla nyfödda upplänningar en bok i gåva. BVC delar ut presentkort och föräldrar kan sedan välja bok på sitt bibliotek.

Omslagsbild till Djurboken.
Sedan 2009 kan föräldrar välja mellan bilderböckerna Djurboken (1995) av Stina Wirsén och Knacka på (1992) av Anna-Clara Tidholm.

Tanken med gåvoböckerna är att de ska vara roliga och stimulerande. Det kan vara en bok med ingen eller lite text. De ska vara kulturneutrala och de ska innehålla bilder som ger utrymme för barnets egen fantasi och tolkning.

Vem bestämmer gåvoböcker?

Solveig Hedenström, som tidigare hade hand om barnverksamheten vid Länsbibliotek Uppsala, har tillsammans med logopeden Laleh Nayeb tagit fram förslag på de aktuella gåvoböckerna.

Omslagsbild till Knacka på.
För att besluta om vilka böcker de skulle välja tog Solveig Hedenström och Laleh Nayeb hjälp av experterna själva. Nämligen bebisarna och deras föräldrar.

Under hösten 2008 ordnades en panel med föräldrar och bebisar, som fick pröva att läsa och pratläsa fyra böcker. De fick ge synpunkter på böckerna.

Barnen var i åldern 6-9 månader. Bland föräldrarna fanns både en- och flerspråkiga. 

Utifrån föräldrarnas och bebisarnas omdömen och synpunkter gjordes valet av gåvoböcker.

De andra två bokkandidaterna var Kaninpaket (1986) av Lena Anderson och Läsa bok (1999) av Anna-Clara Tidholm.

Om bilderboksförfattarna

Stina Wirsén
Stina Wirsén. Foto: Sandra Qvist.

Stina Wirsén (född 1968) har skrivit många böcker för de yngsta läsarna. 

Inte sällan har hennes egna erfarenheter gett stoff till många älskade barnböcker. Visste du till exempel att Rut och Knut har sina förebilder i Stinas döttrar, medan Lilla Nallen i Vem-böckerna kom till när Stina fick sonen Gustav?

Stina Wirsén fick 2007 Expressens Heffaklump för Supershow! med Rut & Knut & lilla Tjut (2007) som hon gjorde tillsammans med sin syster Carin Wirsén. 2000 fick hon Elsa Beskow-plaketten.

 

 

Anna-Clara Tidholm

Anna-Clara Tidholm (född 1946) har också bidragit

Anna-Clara Tidholm. Foto: Alfabeta förlag.
med många böcker. På egen hand eller tillsammans
med maken Thomas Tidholm. 

I de populära böckerna Knacka på (1992), Hitta på (1993), Ut och gå (1993) och Varför då? (1994) är det maken som står för texten. Av någon anledning ville den kände poeten och författaren dock inte ha sitt namn på omslagen till småbarnsböcker, vilket kanske var en miss då inga andra av hennes böcker har sålt så bra. 

Anna-Clara Tidholm fick 2002 Augustpriset för bästa barn och ungdomsbok för Adjö, herr Muffin (2002) som hon gjorde tillsammans med Ulf Nilsson. 1987 fick hon Expressens Heffaklump och 1986 Elsa Beskow-plaketten.

 

 

Bilder: Omslagsbilder; Stina Wirsén (Foto: Sandra Qvist); Anna-Clara Tidholm (Foto: Alfabeta bokförlag)

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 5 mars 2014