Grekland – den västerländska litteraturens vagga

Nyhetsinslagen om Grekland har varit många under sommaren. Få har handlat om litteratur. Många är vi också som besökt detta vackra, vänliga men problemfyllda land.

Vi har mycket att tacka grekerna för, mer än vi kanske anar. Här hittar vi ursprunget till vår västerländska litteratur i dess olika former; drama
- tragedi och komedi, epik, poesi, facklitterär historieskrivning och filosofiska verk.

Alla bokbilder är klickbara och leder direkt till vår gemensamma katalog för biblioteken i Heby, Östhammar, Älvkarleby och Tierp där de kan reserveras. Om boken inte finns i just din kommun - säg till så skickar vi.

Den klassiska litteraturen i gammal och ny tappning

 
Homeros sägs vara författare till sammanställningen av de många och länge muntligt berättade historierna om
grekernas krig mot Troja.
Det gjorde han cirka 700 år före Kristus i de stora episka verken på vers, Iliaden och Odysséen.
Iliaden handlar om slutskedet av det Trojanska kriget medan Odysséen berättar om Odysseus tioåriga irrfärder
på väg hem till sin ö Ithaka, där han är kung, efter det  tioåriga Trojanska kriget. 

Svarta skepp mot Troja av Rosemary Sutcliff är en återberättelse av Iliaden för ungdomar, som skildrar det
sista och avgörande skedet i Trojanska kriget.

Passioner, hjältedåd, blodiga stridsscener, grymhet, kärlek, gudarnas inblandning i händelserna och deras inbördes
konflikter skildras på ett målande sätt. Berättelsen kompletteras av underbara illustrationer.

Författaren baserar sin text på de senaste rönen i forskningen om Troja. 

 

Rosemary Sutcliff har också återberättat historien om Odysseus irrfärder för ungdom. Trots den förkortande omarbetningen finns hela berättelsestoffet från Odysséen kvar, och läsaren kan följa Odysseus genom många faror och äventyr tillbaka till sin hemö Ithaka och sin väntande hustru Penelope

 

 

  


Något århundrade efter Homeros skrev Sapfo dikter och visor om kärlek och romantik. Hon anses vara litteraturhistoriens första kvinnliga poet.

Hon levde på ön Lesbos och tidigare antogs hon på grund av sin erotiska poesi om kärlek mellan kvinnor ha varit homosexuell. Nyare forskning ifrågasätter detta men ordet lesbisk har i alla händelser detta ursprung.

 


 

Aischylos, Sofokles och Euripides utvecklade tragedin som teaterform och Aristofanes komedin. Herodotos, Appianos och Thukydides skrev historiska skildringar av krig och Platon och Aristoteles filosofiska verk.

Dessa författare är några av de greker som la grunden till den framtida västerländska litteraturen. Detta skedde ca år 700 – 200  före vår tideräkning.

Modern tidSöker vi efter modern grekisk skönlitteratur på våra norduppländska bibliotek blir vi kanske besvikna. Titlarna är få och detta måste vi göra något åt.

En bra bild av Grekland från 80-talet och framåt får man dock i Grekland berättar : Fikonträdets sång som kom i svensk översättning 2007. Det är en novellsamling av grekiska författare som tar oss med till många grekiska miljöer och sammanhang som vi inte läser om i vare sig turisthandböcker eller nyhetsrapporteringar.
 

 

 

Som tur är har vi vår egen Theodor Kallifatides som låter oss ta del av sitt hemland Grekland i ett stort antal böcker. Kallifatides kom till Sverige från Grekland 1964, lärde sig svenska rekordsnabbt och påbörjade snart sin långa och gedigna författargärning på svenska.

Läs den storslagna trilogin om människorna på ön Jalos under tyskarnas ockupation av Grekland under andra världskriget, om fascisterna som därefter tog makten och de blodiga uppgörelserna mellan dessa och partisangrupper som bildades, och slutligen i sista boken om partisanernas kapitulation för den kungliga armén.

Tänk att man kan  lära sig så mycket historia genom att läsa bra böcker om några människors öden, böcker som är spännande, tragiska, ofta rejält komiska och oavbrutet fascinerande! Här nedan finns de. Klicka och reservera.


 
 


Theodor Kallifatides författarskap är mycket varierat. Här finns romaner, biografier, reseskildringar, barnböcker, poesi, kriminalromaner och annat. Om jag skulle försöka hitta en gemensam nämnare för hans produktion skulle den vara Tragikomik. Han kan verkligen konsten att framkalla både gråt och skratt, ofta på samma gång.

Se listan längst ner på sidan.

Mytologi

Om den grekiska skönlitteraturen är dåligt representerad på våra bibliotek i Heby, Östhammar, Älvkarleby och Tierp så är den grekiska mytologin bättre uppmärksammad. Inte minst gäller detta för barn och ungdomar. En sökning på "grekisk mytologi" i vår gemensamma katalog ger 55 träffar. Här är några exempel.

 

 


Grekisk mytologi av antikhistorikern Pierre Grimal får väl sägas vara ett standardverk och en bra introduktion till
den grekiska mytologin. Den kom 1953 och har sen dess tryckts i 14 upplagor. 

 

 

 


 

 

Grekisk mytologi: Gudar, hjältar och monster av författaren Michael Gibsons vänder sig främst till barn och ungdomar. De mest kända grekiska gudarna och hjältarna i den antika mytologin presenteras .


 
 
  

 

Den grekiska mytologins värld av Richard Buxton. Myterna sätter fortfarande sin prägel på västerlandets tänkande. Här ges bakgrunden till de viktigaste myterna och tolkningar av deras innebörd.

 

 

  

 

Eva-Carin Gerö är professor i klassisk grekiska vid Stockholms universitet. Hon har skrivit en bok om det antika Grekland, språket och människorna. Hon pekar på likheter och olikheter mellan våra moderna normer och ideal och de gamla grekernas. 

Vitt skilda ämnen som skam, kärlek, arbete, humor, homusexualitet, avföring m.m.tas upp

 

 

Josefine Ottesen är en dansk författare som skrivit en hel del lättläst literatur för barn och ungdomar. Här om den grekiske, antike sagohjälten Teseus som med mod, list och styrka ger sig iväg för att klara olika prov. Han utvecklas från en ängslig och retad pojke till en ansvarstagande och framgångsrik person med gott självförtroende.

 

 

Willy Kyrklund bygger sin bok från 1964, Polyfem förvandlad, på på en episod i Odysséen, den då Odysseus
har stuckit ut cyklopen Polyfems öga och därefter lurar honom att sitta och vänta på "Ingen". Boken har ett
mångtydigt budskap och här ger Kyrklund prov på förtrogenhet med antik och österländsk mytologi och mystik.
Kanske hadlar den om människans längtan och väntan...
 

 

 

 


Se för övrigt kataloglistan nedan. Där hittar du också resehandböcker, kokböcker, filosofiska skrifter och annat om Grekland.

Ingångsbild: Dennis Jarvis
Mosaik föreställande Odysseus fastsurrad vid en båtmast för att undgå att låta sig lockas av Sirenernas sång.

Gun Johansson

 

Skrivet av: Gun Johansson den 10 juli 2015