Hållbar klassiker

En relationsroman som djupdyker i själen som slits mellan det egna jagets frihet och längtan efter tvåsamhet

Den här boken blev jag nyfiken på för att författaren Jenny Jägerfeld nämnde den som inspirationskälla. Ett skamfilat ex hade vi i vårt skolbibliotek, fick hämta den från magasinet. Men vilken läsning! Det var nån annan som läst boken före mig, här och där fanns blyertsstreck, men på fel ställen, såklart, det är det ju alltid. Mycket kloka citat skulle kunna hittas!

Handlingen kan för en gångs skull ganska lätt beskrivas: Martina tycker mycket om Gustav som älskar henne mer - säger han. Eller i alla fall vill Martina inte ställa upp på att reduceras till den beskedliga hustrun som virkar slipsar åt sin man (som svägerskan gör). Det hela ramas in av 60-talet med dess politiska bakgrund av demonstrationer åt höger och vänster, Vietnam-kriget och sammanflyttning i storfamiljer. En ganska sorglig men som tur är samtidigt roligt beskriven maktkamp mellan könen. Det funkade alltså inte då heller?

Jag tröttnade på Ulf Lundells Jack som kallats generationsroman. Den här får den äran för mig istället - och det var inte svårt att hålla ut. Undrar hur det gick för Martina sedan?


 

Taggar:

Tipsat av: Dorothee Grelle den 6 oktober 2011