Illaluktande svenskar

Var svenskarna verkligen kända i Amerika för att lukta illa? Ja, det påstår Ola Larsmo i sin nya bok Swede Hollow. Författarbesök i Tärnsjö lördag 22 oktober 14.00

 
Ola Larsmo. Foto: Christien Olsson.


Swede Hollow var ett slumområde i Minnesota där det runt förra sekelskiftet bodde runt 1000 personer i en slum som myndigheterna beskrev som ett pesthål.

Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså.

I boken får vi följa några svenska migranter som aldrig lyckades ta sig in i det nya samhället, och som var illa sedda av såväl amerikaner som av bättre lottade svenska migranter.

Kom til Tärnsjö bibliotek bibliotek lördag 22 oktober 14.00 och hör författaren berätta om detta.

Se här en kort film där Ola Larsmo själv presenterar sin bok.

Här kan du läsa en av de många recensioner Swede Hollow har fått.

Programmet ingår i den länsgemensamma satsningen Litteraturkarusellen och är ett samarbete mellan Kulturrådet, Länsbibliotek Uppsala och Tärnsjö bibliotek

Kulturrådets logotype
 
Länsbibliotek Uppsala - logotype
 
Bild på Bibliotek Heby kommuns logga

Vi har en hel del andra böcker av Ola Larsmo. Här är några stycken.

 

Jag vill inte tjäna är en historisk roman om 1880-talets Uppsala. Här skildras dubbelmoralen i de studentosa miljöerna och misären bland de inofficiellt sanktionerade prostituerade kvinnorna. Här möter vi Doktor Ekeberg som har till uppift att hålla uppsikt över kvinnorna så att de inte sprider könssjukdomar och vi får ta del av hans svåra dilemma då den fattiga och gravida flickan Sara ber honom om hjälp.

 

 

 

 

 

 

En glänta i skogen handlar om Sverige och svenskarnas agerande gentemot det ockuperade Norge under krigsåren 1939-45. Romanen utspelar sig i nutid och huvudpersonen Johan reser till Värmland för att skriva om det nazistiska medlöperiet, men även om den rörelse som försökte hjälpa norska judar på flykt. Johan inser snart att spänningarna fortfarande finns kvar i samhället och att hans efterforskningar inte ses med blida ögon av lokalbefolkningen. Det är också uppenbart att de nynazistiska strömningarna växer sig starkare på orten. (Text från Alex)

 

 

 

 

 

 

Maroonberget handlar om hovlakejen Badin, härstammande från Västindien, som ges i present till drottning Lovisa Ulrika.

 

 

 


 

 

Förrädare har samma tema som flera andra av Larsmos böcker – nazismen och krigsåren. Detta är en spionroman om den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget, sedd genom underrättelseofficeren Charlie Westerholms ögon. Han är antinazist och tjänstgör på en hemlig militär underrättelsebyrå som samlar information om främmande makts aktiviteter både inom och utanför landets gränser.

 

 

 

 

 

Den här länken leder til alla våra böcker av Ola Larsmo

Skrivet av: Gun Johansson den 29 september 2016