Internationella aidsdagen
Den 1 december är det internationella aidsdagen. På Bibli lyfter vi fram romaner, biografier och andra böcker som ger en bild av hur det är att leva med hiv eller aids.
Syftet med dagen är att öka kunskaperna ocm hiv och aids. Aidsdagen vill också påminna om att kampen mot hiv och aids långt ifrån är över. Idag lever 35 miljoner människor med hiv eller aids.
Några botemedel mot sjukdomen finns fortfarande inte. Men med bromsmediciner kan sjukdomsförloppet stoppas upp. Många, framför allt unga människor, upplever kanske därför inte sjukdomen som ett dödligt hot längre. Antalet smittade i Sverige ökar och det är därför viktigt påminna om vår tids största epidemi.
30 år med aids
Den första offentliga person som gav sjukdomen ett ansikte i Sverige var modeskaparen Sighsten Herrgård. I juli 1987 trädde han fram i Aktuellt för att berätta om sin hiv-smitta. Tillsammans med Carl-Otto Werkelid skrev han biografin Sighsten (1988), som skildrar hans glamorösa liv och arbete, men även kampen mot sjukdomen.
En av vår tids svenska kändisar som har vågat komma ut med hiv är artisten Andreas Lundstedt. I biografin Mitt positiva liv (2012), som han skrivt tillsammans med journalisten Cecilia Blankens, berättar han sin historia. Om sin homosexualitet, droger och hiv.
Freddie Mercury, sångaren i Queens, dog 1991 i aids. Lesley-Ann Jones bok Freddie Mercury (första upplaga 1997) skildrar den framgångsrika stjärnans liv från uppväxten på Zanzibar fram till hans död i London. För att hylla Mercury kom boken ut i ny utgåva tjugo år efter hans död.
Att leva med hiv och aids
För att uppmärksamma om vår tids största epidemi ordnas en mängd aktiviteter i runtom i Sverige idag. På Bibli lyfter vi fram böcker, som alla handlar om att leva med hiv eller aids.
Källor och för mer läsning:
- Internationella aidsdagens webbsida
- Internationella aidsdagen - Svenska FN-förbundet
- Om HIV - Smittskyddsinstitutet