Internationella aidsdagen

Den 1 december är det internationella aidsdagen. På Bibli lyfter vi fram romaner, biografier och andra böcker som ger en bild av hur det är att leva med hiv eller aids.

Röda bandet, internationell symbol för aids.
Internationella aidsdagen, som initierades av FN, ägde rum för första gången den 1 december 1988. På engelska går den under namnet "World AIDS Day".  

Syftet med dagen är att öka kunskaperna ocm hiv och aids. Aidsdagen vill också påminna om att kampen mot hiv och aids långt ifrån är över. Idag lever 35 miljoner människor med hiv eller aids.

Några botemedel mot sjukdomen finns fortfarande inte. Men med bromsmediciner kan sjukdomsförloppet stoppas upp. Många, framför allt unga människor, upplever kanske därför inte sjukdomen som ett dödligt hot längre.  Antalet smittade i Sverige ökar och det är därför viktigt påminna om vår tids största epidemi.

30 år med aids

Omslagsbild till Sighsten.
I år är det 30 år sedan sjukdomen uptäcktes i Sverige. Med sina romaner Torka aldrig tårar utan handskar (2012), del ett Kärleken och del två Sjukdomen, berättar Jonas Gardell historien om när aids kom till Sverige i början av 1980-talet. Böckerna, och den tv-serie som gjord efter dem, är även en hyllning till de unga män som aldrig hann leva färdigt.

Den första offentliga person som gav sjukdomen ett ansikte i Sverige var modeskaparen Sighsten Herrgård. I juli 1987 trädde han fram i Aktuellt för att berätta om sin hiv-smitta. Tillsammans med Carl-Otto Werkelid skrev han biografin Sighsten (1988), som skildrar hans glamorösa liv och arbete, men även kampen mot sjukdomen.

En av vår tids svenska kändisar som har  vågat komma ut med hiv är artisten Andreas Lundstedt. I biografin Mitt positiva liv (2012), som han skrivt tillsammans med journalisten Cecilia Blankens, berättar han sin historia. Om sin homosexualitet, droger och hiv.

Freddie Mercury, sångaren i Queens, dog 1991 i aids. Lesley-Ann Jones bok Freddie Mercury (första upplaga 1997) skildrar den framgångsrika stjärnans liv från uppväxten på Zanzibar fram till hans död i London. För att hylla Mercury kom boken ut i ny utgåva tjugo år efter hans död. 

Att leva med hiv och aids

För att uppmärksamma om vår tids största epidemi ordnas en mängd aktiviteter i runtom i Sverige idag. På Bibli lyfter vi fram böcker, som alla handlar om att leva med hiv eller aids.

 

Källor och för mer läsning:

 

 1. Freddie Mercury

  Undertitel: den definitiva biografin
  Av: Jones, Lesley-Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 2. Föräldralös på grund av aids

  Undertitel: att överleva Sydafrikas AIDS-epidemi : Marys berättelse
  Av: Howard, Helen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Sociala frågor och socialpolitik
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 29 november 2012