Internationella mansdagen

Denna vecka duggar de internationella dagarna tätt. Barndagen, dagen mot våld mot kvinnor. Men först ut är männen. Vad passar bättre än en sådan dag än några böcker som porträtterar mannen?

Kort om mansdagen

Pappa med barn i famnen.
Sedan 1999 firas den internationella mansdagen varje år den 19 november. Dagen tillkom för att sätta fokus på pojkars och mäns hälsa, jämställdhet, relationer och familj, samt positiva manliga förebilder.

2009 sattes några mål upp att beakta under den internationella mansdagen.

Målen i korthet:

 • att främja positiva manliga mansbilder
 • att fira männens positiva bidrag till samhället
 • att belysa diskriminering mot män
 • att förbättra relationerna mellan könen och jämställdheten
 • att skapa en bättre och säkrare värld

 

Personalen boktips

Vad finns det då för böcker om mannen? Oändligt många föstås. I jakten på böcker, som på ett eller annat sätt porträtterar mannen, vänder vi oss till personalen på våra bibliotek i länet för tips. Bland tipsen finns böcker som handlar om kärlek, relationer, familjen, far och son, identitet, fotboll, homosexualitet, mode, gentlemän och antihjältar. Såväl fack- som skönlitteratur.

Svårigheten att finna en livskamrat i glesbygden är ämnet för socialantropologen Lissa Nordins avhandling Man ska ju vara två (2007). En fältstudie om ensamstående män i Västerbotten som längtar efter kärleken och en livskamrat.

Satirikern och frilansskribenten Peter Eriksson reflekterar i sin bok På y-fronten intet nytt (2006) kring den nya mansrollen. Hur är det egentligen att vara man i dagens samhälle? Och hur ska man inte vara?

Hur mansrollen har förändrats genom tiderna visar Marianne Larssons bok Män i baddräkter (2011).  Baddräktsmodet från 1800-talet till nutid speglar samhällsförändringar, hur manskroppen har förändrats, hur den har dolts och exponerats i samband med bad. 

Litteraturforksaren och journalisten Jens Liljestrands novellsamling Paris-Dakar (2008) innehåller längre noveller om den moderna mansrollen och identiteten. Läsaren möter diverse manstyper, som forskaren, mansjoursarbetaren, Stureplanskillen och så vidare. 

 

Källor och för mer läsning:

 

Bild: Father and child (Pop Catalin, stock.xchng). Omslagsbild.

 

 1. Killakuten

  Av: Jansson, Jerker
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Sexologi
  Finns som: Bok
 2. Korparna

  Undertitel: roman
  Av: Bannerhed, Tomas
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 16 november 2012