Irändska boktips på helgonets dag

Till Irlands nationaldag, helgonet Sankt Patricks dag, tipsar vi om böcker med irländskt tema.

Irlands flagga.

Irlands flagga.
Irland firar nationaldag på Sankt Patricks dag, 17 mars varje år, till minne av landets skyddshelgon Patrick. Sankt Patrick, som levde på 400-talet, är bland annat känd som den person som tog kristendomen till Irland.

Dagen till ära har vi bett bibliotekspersonal att ge irländska boktips. Susanna Gillberg Wallner på Uppsala stadsbibliotek tipsar om författarna Maeve Binchy, Marian Keyes och Roddy Doyle, och passar också på att ge ett musiktips. Peter Nylund på Vängebiblioteket ger tips om författaren Flann O’Brien. Och Paula Ekman Karlstam på Bolandsgymnasiets bibliotek föreslår en irländsk bok av den svenska författaren Lotta Lundberg.

Irland på 50-talet

Omslag till boken När ödets stjärnor faller.
När ödets stjärnor faller (1991), av Maeve Binchy

En varm berättelse som utspelar sig på Irland i slutet av 1950-talet. I centrum står två unga väninnor som börjar studera på universitetet i Dublin. En utvecklingsroman om kärlek och vänskap.

Finns även suveränt filmatiserad med Minnie Driver i huvudrollen. Då med bokens originaltitel Circle of friends.

Roligt och insiktsfullt om missbruk

En oväntad semester (1999), av Marian Keyes

Boken skildrar Rachel Walsh väg ur ett svårt narkotikamissbruk via ett behandlingshem på Irland. Kan ett sånt ämne vara roligt? Absolut, men också djupt insiktsfullt om vägen tillbaka till livet.

Marian Keyes återkommer i flera böcker till den irländska familjen Walsh, de fem systrarnas vedermödor med livet och kärleken.

Elände och humor i Dublintrilogi

Omslag till Barrytown-triologin.
Barrytown-triologin, av Roddy Doyle

Författaren Roddy Doyle skildrar livet i en av Dublins fattigare delar i denna trilogi med alkoholmissbruk, elände och humor.

Alla tre böckerna finns också filmade.

Del 1: The Commitments (1987)

Om fattiga irländska ungdomar som startar soul-band.

Del 2: The Snapper (1990)

Vad gör man när man plötsligt står där, gravid och hela grannskapets snackis? Det händer Sharon, och dessutom vägrar hon berätta vem som är fadern.

Del 3: Skåpvagnen (The van) (1991)

Om det inte finns några jobb, då får man fixa det själv. Så tänker kompisgänget och bygger om en gammal skåpbil där de börjar sälja hamburgare och fish’n’chips. Fast det var ju det här med hälsovårdsmyndigheterna…

En irländsk pärla

Omslag till boken Den tredje polisen.
Den tredje polisen (1977), av Flann O’Brien

När det gäller irländsk litteratur vill jag gärna slå ett slag för Flann O’Brien och speciellt hans pärla Den tredje polisen. Det är en av de bästa och roligaste böcker jag någonsin läst!

Svensk författare – irländsk handling

Allt jag vill ha (2003), av Lotta Lundberg

Om en svensk flicka som reser till Irland en sommar för att lära känna sin pappa. Han är politiker på Irland och en av huvudmedlarna i fredsprocessen.

"Vilken skiva!"

För den som vill lyssna på något irländskt kommer tipset om gruppen U2:s skiva The Joshua Tree (1987).

"Vilken skiva!" säger Susanna Gillberg Wallner, som ger tipset.

 

Bilder: Irlands flagga (foto: Jefferson Davis, cc by 2.0); Omslagsbilder

 

Läs mer

 

Vad är Sankt Patricks dag?

Skrivet av: Sara Forsman

Den 17 mars är Irlands nationaldag. Att nationaldagen firas just denna dag har att göra med Sankt Patrick. Sara Forsman, vår praktikant från GUC, förklarar vem Sankt Patrick var och så tipsar hon om några böcker.

Tema Irland

Skrivet av: Carin Carlsson

Den 17 mars på Sankt Patricks dag firar Irland sin nationaldag. Hur firar irländarna? Och vem var egentligen Sankt Patrick? Anna-Klara förklarar och tipsar om böcker.

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 15 mars 2013