Islamiskt nyår

Lördag den 26 november firas islamiskt nyår runtom i världen.

Al Hidjra - islamiskt nyår

Människor som firar Muharram in Jaipur i Indien.
Muslimer firar muslimskt nyår den första dagen i den islamiska månaden som kallas Muharram. Muharram betyder resa.

Muslimer firar nyår just den här dagen för att fira profeten Mohammeds resa till den heliga staden Medina, som ligger i Saudiarabien. En profet i religioner är en person som kommer med budskap från Gud. År 622 reste Mohammed till Medina och det är därifrån den islamiska kalendern börjar räkna år.

Den islamiska nyårsdagen kallas för Al Hidjra som betyder flykt. Under nyår brukar man berätta berättelser om profeten Mohammed. Många muslimer i Sverige brukar skicka nyårskort till varandra. Ungefär som man brukar skicka julkort till varandra i Sverige.

Ramadan, den viktigaste högtiden

Den fest som firas mer än nyåret är Ramadan. Ramadan är den nionde månaden i det islamiska året. Det var under månaden Ramadan som profeten Muhammed tog emot Koranen från Allah. Därför är Ramadan en mycket viktig månad för muslimer. Under Ramadan brukar man fasta och själva festen kallas för Eid-Al Fitr. Då festar man i tre dagar.

Fasta betyder att man inte får äta eller dricka något från gryningen tills det att solen går ner på kvällen. Vuxna muslimer måste fasta men barn, sjuka, gamla och gravida kvinnor behöver inte fasta.

En islamsk månad består av 29 eller 30 dagar. Det islamiska året är 11 dagar kortare än det svenska året, alltså 354 eller 355 dagar totalt under ett år till skillnad från det kristna året som har 365 eller 366 dagar. 

Så heter de tolv islamiska månaderna:

 1. Muharram
 2. Safar
 3. Rabi Al-Awwal
 4. Rabi Al-Thani
 5. Jumada Al-Ula
 6. Jumada Al-Thani
 7. Rajab
 8. Shában
 9. Ramadan
 10. Shawwal
 11. Dhu Al-Qáda
 12. Dhu Al-Hijjah

Text: Laven Fathi Bild: Patrick Colgan

 1. Vad vet du om islam?

  Av: Husain, Shahrukh
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Religioner av främreasiatiskt ursprung
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 16 november 2011