Jag gillar...

Amela som går i åttan har varit praoelev i två veckor på Stadsbiblioteket i Uppsala. Amela gillar att läsa, skriva, spela och lyssna på musik. Vi bad henne berätta om sina intressen.

Amela Muratspahic. Foto: Anna Theorell
Jag valde just biblioteket därför att jag gillar att läsa, skriva och hålla på med böcker överhuvudtaget. Att läsa betyder olika för olika personligheter. Vissa älskar att bara sitta i timtal och läser alltid. Andra läser inte alls. Jag är någonstans i mitten; jag läser mycket men inte i alltför långa perioder.

Om att läsa

Meningen med en bok är inte hur snabbt man läser ut den utan hur man upplever den. I skolan får vi läsa böcker och skriva om dem, vilket är ett bra test på om man verkligen förstod vad man läste. Men det kan också vara stressigt, eftersom man har en ”deadline” och eftersom alla inte ligger på samma nivå. Men jag tycker att det underlättar om man väljer en bok på sin egen nivå och verkligen förstår den, istället för att välja en svår och inte förstå någonting alls.

I min och i många andra skolor läser vi böcker på både svenska och engelska, på de respektive lektionerna. Många väljer då att läsa kända böcker som Twilight till exempel, men jag tycker faktiskt att det är mer spännande att läsa de mindre kända, eftersom de andra är lite överreklamerade och i princip alla vet redan vad de handlar om. Och om man gillar till exempel Twilight kan man läsa andra, mindre kända böcker av samma författare.

Tips på engelska böcker

Omslagsbild till Prom.
Många unga läser engelska böcker. Då är det extra viktigt att välja en bok på ens egen nivå, så att man förstår sammanhanget i den.

När jag började läsa på engelska tyckte jag att det var lättast att läsa böcker med lite text på varje sida och inte pyttesmå bokstäver. Det gör det på något sätt lättare att orka läsa.

En sådan bra bok på engelska är Prom av Laurie Halse Anderson – eller Airhead-serien av Meg Cabot. Detta är ungdomsböcker på engelska, främst för tjejer.

Om man inte känner att man riktigt ligger på den engelsknivån kan man välja böcker för mellanstadieungdomar, till exempel Charlie and the chocolate factory. Det viktigaste är att man förstår. Och bara för att man läser låg- eller mellanstadieböcker nu betyder det inte att man alltid kommer att ligga på den nivån. Man förbättras hela tiden genom att öva. Och i det här fallet övar man genom att läsa.

Musik och skrivande

På fritiden håller jag mycket på med musik, det är ett lika stort intresse för mig som böcker och skrivande. Jag spelar piano och lite gitarr och jag går på dans dessutom. Det gör att jag har håller på med väldigt olika musikstilar, klassiskt på piano och pop när man dansar med mera.

Omslagsbild till Mothership.
Men de flesta av dagens ungdomar lyssnar bara på den nyaste musiken, den som gjorts på 2000-talet. Jag tycker fler ungdomar borde åtminstone känna till lite annan musik också, som några av de största rockbanden, till exempel Beatles, Rolling Stones och Led Zeppelin, de tidiga hiphopbanden Public Enemy och Run DMC eller punkbanden Sex Pistols, Blondie och Police. Mycket av den musiken skulle nog många ungdomar gilla, bara de blev introducerade för den.

Att skriva är ett annat intresse. Jag skriver allt möjligt – dikter, noveller, berättelser, recensioner. Men jag tycker att det är bäst att skriva när inspirationen ”slår till” och inte tänka så mycket, om man skriver skönlitteratur, alltså påhittat.

Om man istället ska skriva facklitteratur (fakta) eller recensioner och artiklar tycker jag man behöver tänka igenom vad man ska skriva först och planera det lite noggrannare. Men man ska aldrig tänka för mycket, då blir det lätt för genomarbetat och man kanske förlorar sin ursprungliga idé. Så är det för mig men i slutändan har olika sätt att skriva på och att tänka på.

Och film förstås

Omslagsbild till Flickan ovanpå.
Jag, som de flesta andra ungdomar, gillar också film och det är värt att ta upp. Jag gillar framförallt komedi, drama och actionfilmer. Det bästa är en blandning av alla tre. Många unga är insatta i både äldre och nyare filmer. Jag personligen älskar filmer från alla årtionden, men de bästa kommer nog från nittiotalet tycker jag.

Filmer från femtio- och sextiotalen är också bra, men ibland känns det som om de är lite stela, utvecklingen har ju gått framåt och man vågar visa mer känslouttryck, både positiva och negativa i nyare filmer. De är mer realistiska.

En klar favorit är filmen Flickan ovanpå, en lättsam komedi med filmlegenden Marilyn Monroe och Tom Ewell i huvudrollerna. Detta är den perfekta filmen om man är på gott humör (eller vill bli på gott humör) och bara slappna av och skratta. Snart har det gått femtio år sedan filmen kom ut men den är fortfarande populär. Det är en klassisk film man helt enkelt måste se!


 

Text: Amela 14 år, Uppsala
Bilder: Amela (foto: Anna Theorell). Omslagsbilder

Läs Amelas tips

 1. Bree Tanners andra liv

  Undertitel: en Ljudet av ditt hjärta-roman
  Av: Meyer, Stephenie
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Jagad

  Av: Cabot, Meg
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Amela 14 år, Uppsala den 23 april 2013