Johan Theorin på Författarfredag

I december 2011 besökte Johan Theorin Författarfredag på Stadsbiblioteket i Uppsala. Hör Johan Theorin berätta om Öland, släktens Gerlofssons gamla spökhistorier och hans eget skrivande.

Johan Theorin har haft stor framgångar med sina spänningsromaner. Han har bland fått Svenska deckarakademins pris.

Öland är Johan Theorins landskap och det inspirerar honom till berättelser, ofta mystiska och övernaturliga historier. Inte sällan hämtar han anekdoter från sin egna öländska släkt.

I samtal med Lena Redin (P4 Radio Uppland) berättade och underhöll Johan Theorin Författarfredags pulik med både kusliga och roliga historier. Missade du Författarefredag  kan du se och höra Johan Tehorin här på Bibli.

Öland och skrivandet

Öland är Johan Theorins "litterära" landskap, där utspelar sig många av hans böcker. Själv är han uppvuxen i Göteborg, men hans mamma var från Öland. Alla somrar har Johan därför tillbringat i Djupvik på Öland. Våren 2012 kommer Johans novellsamling På stort Alvar.

Hör Johan Theorin berätta om Öland, släktens Gerlofssons berättelser och om hans eget skrivande med utgångspunkt från landskapet.

Skumtimmen - debutromanen

Johan Theorin är journalist i botten. Han började att skriva noveller. Sitt stora genombrott fick han med Skumtimmen - en kort anekdot som utvecklades till en hel roman. Skumtimmen är en spännande och kuslig berättelse om en liten pojke som försvunnit och om den ökända Nils Kant. Skumtimmen fick Svenska deckarakademins debutantpris.

Hör Johan Theorin berätta om sin första stora roman Skumtimmen och om hur han fick idén. 

Uppföljaren Nattfåk

Efter det stora genombrottet fanns det en rädsla för att inte lyckas med en uppföljare. Redan under tiden då Skumtimmen var på väg att komma ut skrev han på en ny roman, Nattfåk. En vinterroman om en familj som flyttar in i en gammla gård och om oförklarliga saker.

Hör Johan Theorin berätta om Nattfåk och de övernaturliga inslagen.

Fascinationen för ondska

Varifrån får Johan Tehorin inspirationen att skriva skräckhistorior? Har han några litterära influenser?

Johan Theorin gillade själv att läsa skräck- och spökhistorier innan han blev författare. Egna upplevelser har inspirerat honom till flera av hans berättelser. En fråga som man också kan fundera över är varför människor dras till att läsa otäcka böcker?

Om fascinationen för ondska är ett ämne som går igen i Sankta Psyko.

Om att bli översatt till andra språk

Johan Theorins böcker är översatta till omkring 20 olika språk. Han gillar själv att ha kontakt med översättarna. Hör honom berätta om hur det är att bli översatt.

En rolig historia från Öland

Efter diverse kusligheter avslutar Johan Theorin Författarfredag med en rolig historia från hans Öland - berättelsen om havsörnen. Åter en historia som är hämtad från den egna släkten. Havsörnen är en av de berättelser som kommer att finnas med i Johan Theorins novellsamling På stort Alvar.

Text: Carin Carlsson

 1. Skumtimmen

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Nattfåk

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Blodläge

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Sankta Psyko

  Av: Theorin, Johan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 6 februari 2012