Johannes Anyuru

Johannes Anyuru besökte författarfredag på Stadsbiblioteket i Uppsala. Hör honom berätta om sin poesi och sin första roman.

Johannes Anyuru gästade vårens andra Författarfredag. Du som inte hade möjlighet att vara på plats eller som är nyfiken på Johannes kan höra delar av hans och Lena Redins, Radio Uppland, samtal om poesi, skrivande och romandebuten Om jag skulle dö under andra himlar.

Författaren som aldrig blev civilingenjör

Johannes pappa, den före detta ugandiske stridpiloten, tyckte att det var viktigt att sonen utbildad sig och fick ett riktigt yrke, som till exempel civilingenjör. Men så blev det inte. Hör Johannes berätta om vägen till skrivandet.


Dikten och tiden

Även om Johannes inte blev civilingenjör eller naturvetare är han fortfarande intresserad av fysik och matematik. Tiden finns ofta med i hans dikter.


Undergroundpoesi och Allen Ginsburg

Hör Johannes berätta om inspirationen han fann i beatgenerationen och framförallt Allen Ginsburg.


Hip hop och grekiska gudar

En stor inspirationskälla för Johannes är hip hopen, men också de gamla berättelserna om de grekiska gudarna och hjältarna.


Svart neon

2003 debuterade Johannes med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. En av dikterna var Svart neon. Hör hon läsa och prata om dikten .

 

Om jag skulle dö under andra himlar

Med Om jag skulle dö under andra himlar tog Johannes steget från poesi till prosa, den allra första romanen. Här honom berätta om skillnaden eller likheterna att skriva poesi eller prosa.


 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 11 april 2011