Johannes Anyuru - författaren som aldrig blev civilingenjör

Poesifrälst har jag aldrig varit, men efter att ha lyssnat på Johannes Anyuru känner jag att jag bara måste låna hans böcker.

Författaren Johannes Anyuru. Foto: Hans Alm
Johannes Anyuru skulle bli ingengör. Ett bra jobb tyckte hans pappa. Men Johannes blev aldrig någon ingenjör. Istället snubblade han över språket och skrivandet. Inte minst Homeros Iliaden inspirerade. Utöver Homeros har han även en del annat i sin litterära ryggsäck, som till exempel superhjältarna i X-Men, Latin Kings och Göran Sonnevi.

2003 debuterade Johannes som poet med Det är bara gudarna som är nya, som skildrar invandrartäta stadsdelar och besöker platser i Johannes Växjö. Det var där han växte upp med en svensk mamma och en pappa från Uganda.

Mera poesi…

2005 kom diktsamlingen den något mer sorgsna diktsamlingen Omega, som handlar om en nära väns död. Den tredje Städerna inuti Hall kom 2010 och är av mer politiskt och samhällskritisiskt slag.

Utöver att skriva har han även arbetat med poesi i ljudform. Redan  2002 delade han vinsten i poetry slam i poesicupen. Det var då han slog igenom för första gånegn. 2003 turnerade han turnerade med sin Riksteaterföreställning Abstrakt rap.

Romandebuterade 2010

Omslagsbild till Skulle jag dö under andra himlar.
Första romanen Skulle jag dö under andra himlar kom 2010. När man hör Johannes berätta om boken råder det ingen tvekan om att den handlar om honom. I centrum står skulptören Francis, som vuxit upp i Borlänge (svensk småstad precis som Växjö). I Madrid möter han peruanska Nina och blir förälskad. Johannes drabbades själv av kärleken i Madrid. Kompisar dör av cancer och överdos. Precis som Johannes vänner. Och till slut konverterar Francis till islam, vilket även Johannes själv gjorde 2007.

Projekt på gång

På frågan om vad har för projekt på gång svarar han att det är en ny roman som står på tur. Än en gång hämtar han inspiration från sitt eget liv, eller rättare sagt från sin pappas liv denna gång. Boken kommer nämligen att handla om den ugandiske stridspiloten som en gång flydde från Idi Amin.

Du som är nyfiken på att höra Johannes berätta om sig och sina böcker kan titta på filmklipp från Författarfredag på Uppsala stadsbibliotek.
Författarfredag med Johannes Anyuru

 1. Det är bara gudarna som är nya

  Av: Anyuru, Johannes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok
 2. Städerna inuti Hall

  Av: Anyuru, Johannes
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 28 mars 2011