Jorden runt med litteratur

På onsdagar publicerar vi boktips på Facebook. Här kan du se en lista på alla boktips som har hittills kommit ut.

Coronapandemin ställde in många resplaner i år. Men vi kan ändå resa till olika delar av världen med hjälp av litteratur! Under hösten bjuder vi in till en serie Jorden runt med litteratur. Vi som jobbar på biblioteken i Tierps kommun tipsar om böcker från olika länder. Ibland länder som vi redan har besökt, ibland länder som vi önskar resa till. 
Besök oss på Facebook @bibliotekenitierp

Arsenij Tarkovskij – En klase syrener

I Andrej Tarkovskijs filmer (Stalker, Solaris, m.f.) förekommer ofta dikter, hintar eller uppläsningar av fadern Arsenij Tarkovskijs skrivaralster. Fadern debuterade sent, som 52-åring men håller idag en plats i den ryska litteraturens lyriska guldålder. Samma tid som andra poeter som Vladimir Majakovskij, Anna Achmatova och Marina Tsvetajeva räknas till. När jag läser En klase syrener kastas jag mellan Rysslands 1920-tal och de fjärran länder som Arsenij Tarkovskij besöker i sina dikter. Han översatte ofta andra poeter från andra språkområden, ofta länder i Asien, varför detta motiv ständigt återkommer bland dikterna. Jag tänker på Dagestan, Afghansistan och Tjuvasien. Platser i det fjärran Ryssland och i Asien som känns avlägsna och oupptäckta. Samtidigt berörs jag av kopplingarna till den generation Tarkovskij tillhörde, som i Sovjets vagga stred mot förtryck, för den egna rösten och för att få vara en egen människa: nämligen fri. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Magda Szabó – Dörren

Hur ofta tänker man på Ungern? Inte tillräckligt ofta vill jag hävda. Kanske tänker man på Östblocket och Kalla kriget? Helt fel. Ungern är egentligen ett väldigt starkt litteraturland. En av deras mest kända och viktiga författare var Magda Szabó som med romanen Dörren verkligen får mig att vilja både resa till detta spännande land och läsa mer, mycket mer av dess författare. Romanen handlar om Författarinnan och det säregna förhållande hon får till hushållerskan. Deras relation är ofta avig och skev men också öm och respektfull. Det ofta så tydliga maktförhållandet blir här omvänt och mer i stilen av den mellan mor och dotter. Men vad är det egentligen som döljs i hushållerskans förflutna? Vem är hon egentligen?  (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Haruki Murakami – 1Q84

Haruki Murakamis trilogi 1Q84 är en fängslande upplevelse som tar oss med på flera resor. Inte bara får vi uppleva storstaden Tokyo och dess miljöer. Vi reser bakåt i tiden då boken utspelar sig 1984. En av berättelsens huvudpersoner heter Aomame och hon utför mord på män som misshandlat sina kvinnor. En dag när hon lämnar den taxi hon åker i så hamnar hon i en parallell verklighet. En verklighet som är mer bisarr än hon kunde föreställa sig. Tengo är universitetsanställd som får en förfrågan om att skriva om en tonårsflickas opublicerade roman. Romanen visar sig vara en bisarr berättelse med mer verklighetsbakgrund än önskat. I denna fantastiska berättelse reser vi både geografiskt, tidsmässigt bakåt och tidsmässigt parallellt. En riktigt härlig trilogi för sommarens hängmatta. (Mikael Vikman, ungdomsbibliotekarie)

Sándor Márai - Glöd

Har du någonsin känt att en annan människa, som du känner mycket väl, plötsligt känns gåtfullt okänd? Som om ni inte känner varandra alls. Om denna typ av vänskap kan Sándor Márais 1900-talsroman Glöd sägas handla. Fonden är en äldre general som i fyrtio år väntat på svaret om varför hans enda och närmaste vän lämnade landet. Varför? Och hade det något att göra med hans frus märkliga beteende? När vännen plötsligt återvänder vill generalen visserligen ha svar, men han vill också något annat.

Márais roman är en spännande och eggande historia om vänskap, svek och förhållanden. Det kan tyckas låta som klassiska teman ur ett Shakespeare-drama och är det också på många sätt. Men Márai lyckas måla en ny, intrikat och komplicerad bild av vänskapen. Den är varken god eller ond, utan äkta. Avtäckande. Att den utspelar sig på ett slott i ett vintertäckt Ungern i slutet av det stora kejsardömet Österrike-Ungerns sista stora glansperiod, innan första världskrigets utbrott gör boken inte mindre spännande. Trots de allvarsamma teman som döljer sig bakom denna ungerska klassiker får det mig att med glöd vilja resa till och upptäcka det Ungern jag känner igen från Glöd. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Maja Lunde – Binas historia

Tre historier. Tre kontinenter. Tre olika epoker. Norska författaren Maja Lundes debutroman Binas historia (2017) är en spännande och samtidigt skrämmande berättelse om hur det som vi gör idag kan påverka kommande generationers liv. En bok om bin utan vilka världen blir förlorad. En bok om en miljökatastrof och inte minst om hur små beslut kan resultera i stora förändringar.

Bin kopplar samman alla karaktärer i boken: i England på 1800-talet, i USA 2007 och i China 2098. Maja Lunde väver noggrant och skickligt in sin historia med små detaljer och bra dialoger. Hon hoppar en kontinent till den andra, från dåtid till framtid. Så småningom lär vi oss om hur de olika karaktärerna är kopplade till varandra. Det handlar om de svåra familjerelationerna och om föräldrars kärlek som är lika oavsett tid och kultur. Hotande klimatfrågor ligger ständigt i bakgrunden och klimatkatastrofen som komma skall eller som redan är här är bara en del av en större bild. Vi möter det värsta som kan hända på den mest mänskliga nivån. Det handlar inte om politik utom om en mamma, en pappa, en son eller en dotter - här och nu.

Binas historia är den första delen i en trilogi och följs av Blå (2018) och Przewalskis häst som kom under 2021. (Martyna Olszowska, kultursekreterare)

Michael Bond - Paddington ordnar allt

Jag fick min första Paddingtonnalle när jag var liten. Då visste jag inte vad eller vem det var men jag älskade den. Han hade rest från mörkaste Peru till London själv med bara en lapp runt halsen med meddelandet ”Snälla ta hand om denna björn”. Efter det fick alla mina nallar lappar runt halsen när vi åkte någonstans. Med åren fick jag fler i olika storlekar som blev till en liten samling. Men den här var först och mössan är nästan lika sliten som den beskrivs vara i boken.

När jag fick min första Paddington fanns det inte mycket i Sverige att läsa om honom men på senare år har det kommit nytryck av böckerna på svenska och två filmer. Den här boken är en kapitelbok som är perfekt för högläsning för barn ca 5-8 år. Eller för vuxna som fortfarande tycker han är fantastisk med sina påhitt och marmeladmackor.

Nu har han bott med familjen Brown i ett år och vi får följa vad de hittar på. De gör bl a en utflykt till floden, de går på bio och vi får läsa hur det går när han ska snickra ett tidningsställ. För det går ju inte alltid som Paddington tänkt sig. Men så länge han har hatten och marmeladmackan så löser sig det mesta. (Hanna Hansell, bibliotekarie)

Sjón - Rågblont hår, grå ögon

Island. Länge har landet för mig varit en plats bortom haven, det karga och iskalla norr – Ultima Thule (latin för det nordligaste norr) såsom det benämndes på den gamla tiden. I naturfilmer, spelfilmer och på foton ser vi vita berg, gröna kullar och ett våldsamt, mörkt hav. Så ock i litteraturen.

Landets kanske starkast lysande stjärna, författaren Sjón skildrar detta mycket vackert i inledningen till Skugga-Baldur, som han även belönades med Nordiska rådets litteraturpris. Hans senaste roman visar dock på landets baksida, långt ifrån dess skönhet. I romanen Rågblont hår, grå ögon porträtteras landets nynazistiska grupperings födelse. Gunnar Kampen, en försynt och snäll liten pojke växer upp i tiden efter kriget. Idealiserar tyskvänliga islänningar med nationalsocialistiska sympatier i den lokala velocipedklubben och faller snart själv in i de ställningstaganden som vuxenblivandet föder.

Det är skickligt och vackert berättat. Och kanske får vi en viss insyn i de ideologiska tankar och känslor som Gunnar Kampens motsvarigheter hyser i dagens Europa. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Volker Weidermann - Oostende 1936

 Att resa till havet.

Jag är inte ensam om en djup fascination för havet. Vi har vårt ursprung i världshaven och havet har en lika naturlig plats i litteraturhistorien som livet, döden, hat och kärlek. Från skapelseberättelserna till nutid är havet centralt i vår berättartradition. ”Odyssén” (Homeros), ”Frankenstein” (Mary W. Shelley), ”Moby Dick” (Herman Melville), ”Den gamle och havet” (Ernest Hemingway), ”Strändernas svall” (Eyvind Johnson). Listan kan göras lång och många fler böcker förtjänar att nämnas.  Jag väljer dock att särskilt tipsa om boken ”Oostende 1936 : Stefan Zweig och Joseph Roth sommaren innan mörkret föll” av den tyske litteraturredaktören och författaren Volker Weidermann (f. 1969).

Boken utspelar sig i den belgiska staden Osteende vid Nordsjökusten 1936. Huvudpersonerna i boken är verkliga personer som tagit sin tillflykt till havet. De är framstående kulturpersoner men också flyktingar i ett Europa i förtryck, som varje dag närmar sig ett nytt världskrig. I boken möter vi framför allt författarna Stefan Zweig och Joseph Roth, men även Irmgard Keun, Ernst Toller och Arthur Koestler.

I Norrtelje Tidning beskrev tidningens recensent boken så här: ”Författaren lyckas fånga den sorgsna stämningen i sommarens sista dagar, med skillnaden att för denna samling intellektuella så är det inte bara denna sommar som är på väg att ta slut, utan alla somrar, och ett mörker är på väg att sluka dem alla. (Carl Bergström, enhetschef Kultur, konst och bibliotek)

Ŏn-su Kim - Den rätta tiden för en kula i hjärtat

När ett drömresmål kanske aldrig blir mer än just en dröm så är en litterär upplevelse av resmålet så nära man kan komma. I Un-Su Kims Den rätta tiden för en kula i hjärtat ryms såväl miljöbeskrivningar av Seoul, som hårdkokt action och filosofiska betraktelser. Att en del av handlingen utspelas på ett bibliotek som är en täckmantel för yrkesmördarverksamhet gör inte saken sämre.

Reseng är en yrkesmördare som vuxit upp på detta bibliotek. Den enda information som förmedlas där är vilka som ska dödas och hur. Reseng utför sina jobb helhjärtat utan att ifrågasätta något.

Men Reseng är förutom yrkesmördare också en filosofiskt lagd person som funderar mycket över livets gång. När han en dag går utanför de givna instruktionerna och låter en person själv välja sin död, får det följder som förändrar Reseng och hans syn på framtiden. Ska han fortsätta som alltid, eller ska han försöka komma vidare i livet?

En fantastisk thriller med många bottnar! (Mikael Vikman, ungdomsbibliotekarie)

Holly Ringland - Berättelsen om Alice Hart

Holly Ringlands Berättelsen om Alice Hart (2020) skildrar en ung flickas uppväxt på Australiens landsbygd, ett land vars natur och väder ständigt utmanar dess befolkning till anpassning.

Alice växer upp med kärleksfull mor och en våldsam far. Efter en serie tragiska händelser flyttar hon till sin farmor. Farmodern driver en blomsterodling tillsammans med en grupp kvinnor som på olika sätt farit illa och fått en fristad på gården. De delar med sig av sina kunskaper kring blommor och det gamla viktorianska blomsterspråket som fortfarande används.

Varje kapitel heter som en växt eller blomma, typisk för det landskap där berättelsen utspelas. Boken är full av miljöbeskrivningar och geografi och väder spelar en minst lika stor roll som det brokiga persongalleriet. Användningen av växter har en rik kulturhistoria och deras betydelse i olika sammanhang vävs på ett intressant sätt in i berättelsens livsöden. En läsvärd och gripande berättelse som ger inblick i Australiens mångskiftande landskap och historia. (Johanna Ljunggren, bibliotekarie)

Erika Fatland - Sovjetistan

Turkmenistan, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan - de flesta har nog bara en vag aning om var dessa före detta sovjetrepubliker ligger. I boken Sovjetistan skildrar den norska författaren och antropologen Erika Fatland en lång resa genom dessa länder. Hon tar oss med till lantliga bröllopsfester och hypermoderna storstäder, hon reser med öppet sinne och skildrar med värme och humor  de människor och företeelser hon möter. Det märks att författaren läst in sig på ländernas historia och den prägel som Sovjetunionen satt på denna del av världen.

I kapitlet om Turkmenistan får vi ingående beskrivningar om de bisarra regler som landets första president införde efter självständigheten: Förutom att skriva en egen historiebok om landets historia -  naturligtvis obligatorisk i alla skolor - bytte han också ut en mängd ord i språket så att t.ex. ordet för bröd, chorek, ändrades till Gurbansoltan Edzhe, vilket också råkade vara namnet på hans högt vördade moder. Där fick de något att bita i, turkmenerna.

Sådana matnyttigheter och annat får man sig till livs i denna underhållande och annorlunda reseskildring. Mums! (maria Lewis, bibliotekarie)

Duong Thu Huong - Roman utan namn

Vad vet vi om Vietnam? Det mesta kan nog tyvärr buntas ned till vad vi vet om Vietnamkriget, som dessutom ofta beskrivs ur det amerikanska perspektivet. Duong Thu Huongs Roman utan namn vill med emfas ändra den bilden, trots att hon skriver om samma krig, som i Vietnam går under namnet Det amerikanska kriget.

Hon ger oss en berörande skildring av soldaten Quans kamp i krigets slutskede, när amerikanerna redan lämnat och de få motståndsmännen i söder är de enda som kvarstår. Det är en skildring av kriget grymhet som påminner om Farväl till vapnen lika mycket som Den tunna röda linjen. Minnen från uppväxten varvas med natursköna beskrivningar av Vietnams inland. Och kanske lär vi oss egentligen inte så mycket om landet som om den andra sidan fronten. Men det är tvivelsutan är roman som får en att drömma om Vietnam och om andra tider. (Lukas de Veen, bibliotekspedagog)

Målgrupp:

Taggar:

den 19 maj 2021