Känner du Emil?

I år fyller Emil i Lönneberga 50 år! Han hittar ständigt på hyss och äventyr. Vad vet du om Emil? Testa dina Emilkunskaper och tävla om böcker!

Emil i Lönneberga med ett får. Foto: Mr Jan, Flickr.
Har du läst böckerna eller sett filmerna om Emil i Lönneberga? Om du har gjort det kanske du kan svaren på frågorna i vår Emiltävling.

Om du blir sugen på att läsa om Emil är du välkommen att låna böckerna på biblioteket. Vem vet, du kanske behöver titta i böckerna för att klura ut svaren på frågorna.

Läs frågorna och skriv dina svar i formuläret längre ner på sidan.

Du kan också skriva ut tävlingen och fylla i den för hand. När du har gjort det kan du lämna dina svar till ditt bibliotek eller skicka den med post till:

Uppsala stadsbibliotek / Bibli
Box 643
751 27 Uppsala

 

 

Senast den 31 augusti vill vi ha dina svar!

 

Tio frågor om Emil

Fråga 1:

Emil i Lönneberga bor på gården Katthult. Där bor också lillasyster Ida, drängen Alfred och pigan Lina. Men vet du vad Emils mamma och pappa heter?

Fråga 2:

En jul åker Emils mamma och pappa på kalas i Skorphult medan Emil och Ida får stanna hemma med drängen Alfred. Emil tycker att alla ska få gå på julkalas bjuder in alla på fattighuset  hem till sig på ett fantastiskt julkalas. Emil ställer fram all mat han kan hitta och fattighjonen äter upp allt! Vet du vad man brukade säga i Småland då man tog den sista matbiten på fatet?

Fråga 3:

Emils pappa tycker ofta att Emil är väldigt olydig och låser in honom i snickarboden när han gjort hyss. Då täljer Emil trägubbar och det har blivit väldigt många med tiden. När han har hade gjort 100 stycken ska han ha kalas men bara bjuda en enda person. Vem då?

Fråga 4:

Sista onsdagen i oktober varje år var det marknad i Vimmerby. En gång var Emil och hans familj hembjudna till en av de finaste fruarna i Vimmerby på blåbärssoppa. Det bar sig inte bättre åt än att Emil orsakade att den fina frun fick en skål med blåbärssoppa rakt över ansiktet och hon blev så rädd att hon svimmade. Vet du vad den fina frun heter?

Fråga 5:

Gumman Krösa-Maja är ofta i Katthult och hjälper till med tvätt och bakning och mycket annat. Hon berättar gärna spännande historier om spöken och annat läskigt som Ida och Emil älskar att lyssna på. Till exempel berättar Krösa-Maja en gång om små barnspöken. Vet du vad de spökena kallades?

Fråga 6:

En gång när det är många människor bjudna på kalas till Katthult hissar Emil upp lillasyster Ida i flaggstången. Hon kan se väldigt långt bort – ända bort till, ja vad heter byn Ida ser långt där borta?

Fråga 7:

På Emils tid fanns det inte TV, radio eller datorer. På kvällarna satt man ofta och handarbetade och berättade historier för varandra. En kväll skär sig Alfred i tummen när han täljer räfsepinnar. Det blir ett djupt sår och Alfred blir riktigt sjuk och håller nästan på att dö. På natten är det Emil som ensam kör Alfred i släden i snöstormen till doktorn. Vad är det för sjukdom Alfred får av såret när han skär sig?

Fråga 8:

Det finns många sånger om Emil och hans familj. Bland annat sjunger lilla Ida en sång om en ko som sket på en bro. I den sången får mor nya skor men vet du vad var det för problem med dem?

Fråga 9:

Emil tycker mycket om djur. Bland annat så har han en egen gris, griseknoen, som kan göra konster. På en marknad köper han en gång en alldeles egen häst. Vet du vad den hästen heter?

Fråga 10:

Palt är bland det godaste Emil och Ida vet! När deras pappa en dag ligger och vilar i gräset utanför huset vill Emil visa vilken god paltsmet mamma har gjort. Han håller ut skålen vid fönstren men råkar hälla ut allt på sin pappas huvud. Vet du vilken som är den viktigaste ingrediensen i paltsmet?

Skriv och skicka dina svar

 Webbplatsformulär Rubrik=Emiltävling 

 

 

Bild: Emil, Ida och Lina (foto: Mr Jancc by-nc-sa 2.0)

Målgrupp:

Skrivet av: Carin Carlsson den 12 juni 2013