Kärlek mellan två pärmar

Nu stundar Alla hjärtans dag, och vill du överraska någon du tycker om så kan väl inget passa bättre än en riktigt bra bok om kärlek. Vi på Bibli har plockat fram våra allra bästa tips på böcker om kärlek: både lycklig och olycklig. Kanske kan du läsa högt för din älskling?

Ett rött tyghjärta i ett par händer.
Det finns hur många fantastiska böcker som helst om kärlek, och massor med filmer och låtar, och alla har vi nog våra favoriter. När jag häromdagen frågade på Facebook efter mina vänners bästa bok-, film- och låttips på temat kärlek fick jag på några timmar nästan 40 svar. 

Så försökte jag gå till mig själv. Vilken är min favoritbok om kärlek? Jag landade i att jag inte ens under pistolhot skulle kunna välja ut en enda favorit. Men alldeles nyss läste jag en bok som fastnade, Titti Perssons Jag vet ingenting om dig. Jag hade inga egentliga förväntningar på den, men fångades snabbt av berättelsen om Jon och Sean, två pojkar, två parallella liv, två ganska olyckliga liv, på varsin sida av Atlanten.

Berättelsen sträcker sig från tidigt 80-tal och fram till mitten av 2000-talet. I det första kapitlet kommer Sean – Jons stora kärlek – till Sverige för att hälsa på. Men Jon har svårt att tro på att någon annan människa på allvar ska se honom, välja honom, vilja stanna kvar. Kan det verkligen vara så att Jon också är Seans stora kärlek?

Sedan tar romanen ett raskt kliv tillbaka till 80-talet, och vi får i vartannat kapitel följa Seans liv i den lilla orten Renton utanför Seattle, och Jons liv i Stockholmsförorten Skärholmen. Det är inget vidare med den lyckliga barndomen, det är alkoholiserade mammor, frånvarande pappor, försvunna (kanske till och med mördade) storasystrar och vidrigt elaka ”kompisar”. Jon bestämmer sig för att åka till USA för att leta upp sin pappa, och hans och Seans vägar korsas för första gången. Jag vet ingenting om dig är en bok om kärlek, men lika mycket om sorg, svek och längtan. Och den är alldeles, alldeles underbar!

Vilket är ditt bästa tips?

Säkert har du också en favoritbok, film eller låt som handlar om kärlek. Vi vill gärna veta – skicka in ditt tips till

 

Text: Lisa Eriksson
Bild: Andrew C

 

 1. Jag vet ingenting om dig

  Undertitel: roman
  Av: Persson, Titti
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 1. Maken

  Av: Sundström, Gun-Britt Tipsat av: Lisa Eriksson

  Experiment-kärlek.

 2. Vad är kärlek

  Av: Geijerstam, Brita af Tipsat av: Anna Rydén

  Poesi om kärlek.

 3. Det goda inom dig

  Av: Olsson, Linda Tipsat av: Anna Rydén

  Det goda inom dig. En bok om vänskap och kärlek.

 4. En dag

  Av: Nicholls, David Tipsat av: Anna Rydén

  Gammal kärlek rostar aldrig.

 5. Just kids

  Av: Smith, Patti Tipsat av: Anna Rydén

  Underbar berättelse om vänskap och kärlek.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 10 februari 2012