Kärlekskvitter på Fågelsången

Medan mörkret faller pulsar jag och min kollega Beatrice fram i snön mot den hägrande värmen på café Fågelsången i centrala Uppsala. Därinne väntar Amanda, Alex, Hanna, Astrid och Viktoria – alla födda 1994 och de ska försöka sprida lite ljus över ämnet kärlek, sett ur deras perspektiv.

Hanna, Astrid, Amanda, Viktoria och Alex ger tips på böcker, musik och film på tema kärlek.
 

Hur vet man att man är kär?

Med utvalda bakverk tryggt placerade framför oss och i slamret från kaffekoppar kastar vi oss ut med den kanske slitna, dock så självklara frågan: Hur vet man att man är kär?

För Astrids dels märks det när hon inser att ALLT handlar om den andra personen, det är bara

Omslagsbild till Linas kvällsbok.
han, han, han. Man glömmer bort sig själv helt enkelt och den man är kär i får bestämma allt, till och med när man shoppar tänker man hm… undrar om han föredrar den gröna tröjan framför den gula?

Alla nickar i samförstånd om att man omedvetet ändrar på sig. Alex tycker att han plötsligt gör allt för den personen, typ ändrar sitt schema och knuffar bort annat för att passa in i den andra personens liv och det är så självklart. Man kan också bli paranoid och trots att man inte är ihop med killen så går man omkring och är svartsjuk för att han står och snackar med någon annan… helt utan belägg.

För Amandas del handlar det också om rent fysiska förändringar, hon blir både kallsvettig och nervös. ”I början av mitt förhållande kom jag ihåg att jag till exempel frös, precis som när jag skulle ha tenta”, minns Amanda.

Andra fysiska åkommor som nämns runt bordet är spattighet och hyperaktivitet, ja rent ut sagt man blir shaky!

Happy life till en början

Ok, så det sker rent fysiskt en förändring men förändras den sedan, kärleken alltså?

”I början är det happy life … sedan kommer vågorna”, tror Astrid, ”för i början ser man bara bra saker men sedan efter ett tag…” Astrid avslutar meningen men en neråtgående loop med handen.

Hanna nämner det otroligt utsatta situation man faktiskt befinner sig i, det är liksom både plus och minus med att bli kär. För Viktorias del är det just den biten som är lite skrämmande då hon inte har råkat ut för kärleken än. ”Jag har ju hört om andras erfarenheter och det är det som verkar så läskigt… men också spännande”.

Amanda pratar om vikten av att hela tiden jobba på förhållandet. Själv försöker hon se varje dag som den första.  ”Det är viktigt att vara vänner och skulle vi bryta upp finns det en oskriven regel att man ligger lågt med att dejta andra i början”.

Kravlös kärlek?

Omslagsbild till Tillsammans är man mindre ensam.
I filmer och i böcker nämns så ofta den kravlösa kärleken, stämmer det eller är det bara fina ord?

Det är flera i gruppen som svarar nej, inte i deras ålder, den kravlösa kärleken gäller nog bara vänner och familjen medan Hanna har en annan åsikt – hon tror att om man verkligen älskar någon så finns den.

Astrid tror att när man är äldre så är man mer förlåtande. Man anstränger sig mer för att det är känsligt att bli ensam och övergiven. Som ung kan man göra slut för ganska obetydliga skäl som typ att han kastade ”en snöboll”, skrattar Astrid.

Äldre har investerat i både barn och hus och potten är så mycket större – man har helt enkelt mer att förlora tror Viktoria och därför bortser man kanske från fel och brister.

För Amandas del är det viktigt att man utvecklas tillsammans under förhållandet och Alex fyller på med att man aldrig får glömma bort sig själv i en relation.

Vänskap och kärlek?

I många kärleksböcker beskrivs det omöjliga: vänskap och kärlek. Går det att kombinera? Vad är viktigast?

Vi som inte är i ett förhållande väljer vänner, säger Hanna bestämt. Alex har med egna erfarenheter sett hur lätt det är att man isolerar sig. Nära kompisar har tagit med sig sina partners på fest och visst, de befinner sig rent fysiskt i rummet men de är på en helt annan planet.
Man får ha lite tålamod när kompisen är kär, tycker Astrid, då gäller det att vara tolerant för nästa gång kanske det gäller en själv. Man väljer vänner - det gör man inte med den man blir kär i, flikar Viktoria in, det bara drabbar en.

Alla håller med i devisen ”förhållanden kommer och går men vänner består” och att unconditional love verkligen finns när det gäller vänskap.

Dejting, tips och knep

Omslagsbild till Jaktsäsong.
Härnäst vill vi gärna veta om det finns några oskrivna regler i dejtandet och kanske några hjälpmedel?

Ganska snart får vi veta både det ena och det andra som till exempel när det gäller sms:andet. Amanda tycker att man inte behöver svara så fort man ha fått ett sms. Våga avvakta och vänta ett tag, föreslår hon. Viktoria ser till att använda en kompis för att komma loss ur en jobbig sits.

Är detta sant, undrar vi och får medhåll runt hela bordet. Absolut säger Alex, man gör upp om att en polare ska ringa inom en viss tid. Om allt är ok säger man bara la di da och om det är jobbigt kan man bryta upp med förevändningen att någon sökte en på telefon.

Hanna ser till att boka in en träff efter daten – så att man kan ösa ur sig.

"Ringen" är en grej de testade, senast kvällen innan intervjun. Ringen bygger på att alla skapar en fysik ring och kompisen som är intresserad av någon placeras så att hon/han får ögonkontakt med ”objektet”. Sedan pratat man ganska högt om något chict ämne, typ hur blir det med Londonresan. På detta vis ”läser” man av intresset och samtidigt säljer man in sin vän på ett spännande vis.

Hitta kärleken på Facebook?

Det är vida känt att alla befinner sig på Facebook men är det bra som hjälpmedel i att träffa någon?

Viktoria kan se både för och nackdelar med Facebook. Dels kan man adda någon utan att det är så uppenbart att man är intresserad för man kan passa på att samtidigt adda hans kompis, fast risken är att man förlorar lite av ”mystiken” fortsätter Viktoria, för plötsligt får man veta allt om honom. ”Men det är ju också bra, för då kan man spana in vilken musiksmak han har och köra den på en fest”, ler hon finurligt.

Omslagsbild till Över näktergalens golv.
Astrid tycker att Facebook är jättebra för där kan man kolla upp allt om killen, vilka filmer och intressen han har.
Alla är överens om att när det gäller att ta kontakt föredrar alla att fronta en person framför att skicka ett sms.

Till slut … har ni några goda råd till den som är kär, i smyg eller öppet?

Det är många som går omkring och är ensamma och som undrar om de någonsin kommer att bli kära men då vill jag hälsa dem att plötsligt händer det bara, hälsar Alex.

Hanna tycker att man ska bli lite modigare och inte tänka på det värsta som kan ske. Astrid tycker att han/hon ska satsa, gå på den där festen eller vad det är, funkar det inte så kommer det fler chanser.

Amanda ger rådet att vara glad för det är något som personer attraheras av så är det naturliga människor som är sig själva.
Viktoria tycker att man inte ska ta allt på så stort allvar, life goes on liksom. Hon föreslår en light förälskelse. Det kan vara kul att vara hemligt kär eller att ha kärlek till livet eller till prylar men viktigast är att man måste älska sig själv för att kunna älska någon annan.

Med de kloka orden är det dags att bryta upp och caféet har hunnit tömmas på besökare. Väl ute börjar jag spontant nynna på den gamla 70-tals hiten "Love is in the air" med John Paul Young och visst stämmer det … i alla fall i Uppsala.

Tre snabba frågor:

Bästa hångellåten/bästa kärlekslåten?
Bästa kärleksfilmen?
Bästa kärleksboken?

Hanna

Rape me! (Nirvana) och Turning page (Sleeping at last)
Notebook
Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Astrid

Kärlekssång: Forever young (Alphaville)
Pride and prejudice
Linas kvällsbok av Emma Hamberg

Amanda

Take my hand (Shawn McDonald)
Back to Cold Mountain
Över näktergalens golv av Lian Hearn

Viktoria

Arizona (kings of Leon) / Digital Love (Daft Punk)
Cruel intensions
Två killar och ett hjärta av Emma Hamberg

Alex

Stripped (Shiny Toy Guns) / Tonight (Lykke Li)
Brokeback Mountain
Jaktsäsong av Mats Strandberg

Text: Lotta Tiderman och Beatrice Forssell Bild: Lotta Tiderman (bild 1)

Tipsa om din bästa kärleksbok, film eller låt

Säkert har du också några favoritböcker, låtar eller filmer som handlar om kärlek - lycklig eller olycklig! Vi vill gärna veta - skicka in ditt tips

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Charlotte Tiderman den 6 februari 2012