Kinesiskt nyår

Gott nytt år! Chūnjié kuàilè, som det heter på kinesiska. Det kinesiska nyåret 2012 infaller i år den 23 januari och är kinesernas största högtid.

Kinesiskt nyår 2012 Drakens år.
Kineserna går efter den georgianska kalendern, precis som större delen av världen, men det är mest av praktiska skäl.

De flesta kinesiska helgdagarna följer den gamla traditionella kalendern, som bygger på månens faser. Därför infaller nyåret på olika datum varje år, mellan 21 januari och 19 februari.

Året 2012 är Drakens år. Detta år ska enligt traditionen vara mer lyckosamt än de andra och statistik visar att det föds flest barn under drakens år.

Nyyår och Vårfestivalen

I och med det kinesiska nyåret börjar Vårfestivalen. Nyåret inleds med att hemmet är nystädat

Kinesiska lyktor
inför våren, gärna med röda dekorationer. Dessa röda dekorationer finns även som utsmyckningar över hela Kina, eftersom rött är en färg som betyder rikedom och lycka.

Mat är naturligtvis något som förknippas med fest och kineserna äter vegetariskt under nyårsfesten, åtminstone under själva nyårsdagen. Detta för att man inte vill börja det nya året med att ta någons liv, vilket skulle betyda en dålig start. Familjemiddagen på nyårsafton är den viktigaste händelsen inför det nya året.

Som nyårsblomma vill många kineser ha ett apelsinträd och apelsinen används som en symbol för lycka och välgång.

Nyårsraketer sägs skrämma bort onda andar och man sänder även upp röda lyktor. Himlen fylls av mycket påkostade fyrverkeriföreställningar över städerna.

Att åka som turist till Kina under Vårfestivalen är ingen bra idé om du tänkt besöka många platser. För det mesta är stängt. Men om du har möjlighet att delta i firandet så kan det vara väldigt roligt.

Kinesisk astrologi

Man med kinesisk drake.
Enligt kinesisk astrologi är det år och inte månader som bestämmer vilket tecken, djur, man är född i. Legenden berättar att eftersom människan inte själv kunde räkna ut tiden utlyste Jadekejsaren en tävling: de djur som kunde ta sig över en flod skulle få en plats i den nya kalendern, som skulle mäta tiden.

Djuren började bråka och träta. Katten och råttan som dittills hade varit goda vänner visste att de inte skulle kunna simma över floden övertygade oxen om att rida få rida på honom över floden. Innan de nådde land lyckades råttan putta ner katten och hoppa iland före oxen och kom därför först. Oxen kom tvåa, medan katten flöt bort och missade sin plats i kalendern. Sedan dess är katt och råtta bittra fiender.

Tigern kom trea tack vare sin fysiska styrka och kaninen fyra genom att hoppa över stenar och flytande stockar.

Kinesisk tecken för Drakens år.
Draken flög över floden och kom in på femteplats. Jadekejsaren undrade varför han inte flugit in på förstaplats, och draken svarade att han fick lov att först hindra torka längre ner längs floden och sedan blåsa in en stock med en kanin på innan han hann tänka på sig själv. Ormen simmade jämsides med hästen och lyckades genom att skrämma denne koma iland som sexa. Hästen blev sjua.

Geten, apan och tuppen lyckades med gemensamma krafter ta sig över på en flotte, och blev åtta, nia och tia i tävlingen. Hunden förvånade kejsaren genom att komma så långt bak som elva i tävlingen - han kunde ju simma bra! Hunden sa att han var smutsig och ville inte smutsa ner floden, så han tog ett bad i en liten damm innan han simmade över.

Tiden gick och kejsaren tänkte blåsa av tävlingen när han hörde märkliga ljud i vattnet. Det var den frustande grisen som kom simmande. Varför så sent? Jo, han blev hungrig och stannade innan simturen för att äta, och så blir man ju lätt trött efter maten, så en tupplur var av nöden.
 
Således kom det att bli tolv djur som vardera har ett år till sin ära.

 

Text: Anna Sofia Perotti
Bilder: Östasiatiska muséet (bild 1), Marufish (bild 2), Bob Knight (bild 3) och kinesiskt tecken för Drakens år (bild 4)

Källor:

 

 1. Resa till Kina

  Av: Booz Morejohn, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Asien
  Finns som: Bok
 2. Long-Longs nyår

  Undertitel: en berättelse om den kinesiska vårfesten
  Av: Gower, Catherine
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Rött damm

  Undertitel: en resa genom Kina
  Av: Ma, Jian
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Asien
  Finns som: Bok
 4. Kina - matens rike

  Undertitel: laga, res, upplev
  Av: Linlin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Matlagning för speciella grupper och ändamål
  Finns som: Bok
 5. Kina för nyfikna

  Av: Mykkänen, Pekka
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Asien
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Sofia Perotti den 19 januari 2012