Klimatmöte i Durban
I Durban hålls FN:s årliga klimatförhandlingar denna vecka. Stora koldioxidutsläpp, extremväder och ekonomisk kris utmanar FN.
Den stora frågan är hur världens länder gemensamt ska kunna minska sina utsläpp för att nå målet - att undvika att temperaturen stiger mer än 2 grader celsius.
Det stora klimatavtalet
Svåra frågor för FN:s klimatmöte är bland annat den rättsliga formen för ett nytt klimatavtal efter 2012. Likaså att bestämma hur olika grupper av länders åtagande ska se ut. Det råder motsättningar kring ansvaret för hur utsläppsbegränsningarna ska fördelas mellan i-länder och om vilken roll u-länderna, särsklit de som ekonomiskt växer, ska ha i ett nytt avtal.
En annan fråga är hur utsläpps- och anpassningsåtgärder i u-länderna ska finansieras. Att länderna lägger olika tyngd vid olika frågor försvårar arbetet.
Klimatfond för klimatåtgärder
När det gäller klimatavtal måste länderna med störst utsläpp regelera sina koldioxidutsläpp. Under fjolårets klimatmöte beslutades att i-länderna ska avsätta pengar i en klimatfond för klimatåtgärder i u-länderna. Om klimatmötet i Durban lyckas komma fram till ett beslut om hur fonden ska styras är det en stor framgång för Durban.
Klimatmötet i Durban pågår från den 28 november till den 9 december.
Kort fakta om Kyotoprotokollet:
Kyotoprotokollet är en internationell överenskommelse som slöts 1997 i Kyoto i Japan och trädde i kraft 2005. Målet med Kyotoprotokollet är att de årliga utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent från 1990 till perioden 2008-2012. USA har valt att ställa sig utanför Kyotoprotokoller.
Källor
- "EU hopp i klimatmörker" (Svenska Dagbladet 2011-11-28)
- "Klimatmötet lite känt för afrikaner" (Dagens Nyheter 2011-11-27)
- Sverige regerings sida om klimatmötet i Durban
Bild: William Veder