Knutmasso - en riktig vinterkarneval

13 januari - Det vimlar av masker och byggen på bruksgatan. Upplev Knutmasso i Gimo, Österbybruk och Östhammar.

Varje år den 13 januari är det dags…då går "man ur huse" för att delta eller se på! Det är Knutmasso. Därför besöker många Gimo just denna kväll. Missa inte denna fantastiska Knutmassokarneval.

Varför Knutmasso?

Person klädd som Hello Kitty på Knutmasso i Gimo 2009.
Hur Knutmassofirandet började är det ingen som riktigt kan svara på. Men att det är en gammal tradition är ett som är säkert.

I början klädde man ut sig ganska enkelt i annorlunda kläder. Sotade ansiktet eller hade något för. När man gick runt och "knacka dörr" ville man inte bli igenkänd. Det skulle vara lite hemligt och svårt för alla andra att gissa vem man var. Detta lever kvar och hör till, så det ”hyschas” både före och under firandet.

Några tror att seden kom med vallonerna till bygden, men troligen är det inte så. Knutmassofirandet fanns nog redan innan, men vallonernas inflyttning bidrog säkert med en del nya inslag i firandet.

Alltid på Knutdagen

I Östhammars kommun är Knutmasso än idag ett säkert inslag den 13 januari - Knutdagen. I bruksorten Gimo är firandet störst med traditioner, som att vandra på ”Bruksgatan” och visa upp sig och att tävla med bästa mask. Kvällen slutar med fest och dans. Människor i alla åldrar är med i detta upptåg.

I Gimo finns även marknadsstånd längs med gatan, där man köpa olika saker eller få något att äta och dricka.

Från enkel kostym till stora spektakel

Parad i Knutmasso i Gimo 2009.
Från början bar människor enkel maskering, men detta har utvecklats. Ibland till stora ”byggnationer”. Detta berättar bland annat Åke Höglund om i boken Berättarkvällar på kvarnen i Gimo 2006-2008.

I boken kan man bland annat läsa om då de 1955  byggde Gulliver som var 12 meter lång! Det gick åt så mycket hönsnät, så den tog slut på orten. För de sista rullarna som behövdes fick de fara till Vattensta.

De lade bygget på två stora kälkar och spände för en häst, men den orkade inte dra det tunga lasset. Ytterligare en kälke och häst fick de ta till. Herr Rosling från SF-journalen var på plats och filmade Knutmassofirandet i Gimo, så Gulliver har överlevt även inom filmens värld.

Kampen om Knutmasso

De allra flesta förknippar nog Knutmassofirandet med Gimo, men även i den närbelägna bruksorten Österbybruk  firas Knutmasso. Det är nästan som en liten kamp mellan de två orterna om vilka som skapar de bästa "byggena".  Sedan några år tillbaka firas Knutmasso i Österbybruk lördagen efter den 13 januari för att undvika att festligheterna äger rum samma dag.

I Östhammars tätort firas också Knutmasso den 13 januari. Här samlas folk vid Rådhustorget på kvällen och det är verkligen barnens Knutmasso. De utklädda barnen går runt rådhuset och sedan väljs några ut som får priser av en jury för bästa masker. Torget har också lite olika marknadsstånd uppställda, en liten knutmassomarknad.

Elsabeth Lindström om Knutmasso

Två personer utklädda till vikingar i samband med Knutmasso.
En person som är en rutinerad knutmassofirare är Elisabeth Lindström. Hon bor sedan många år i Gimo och är bland annat med i Knutmassoföreningen.

Minnet första Knutmassofirandet?

Jag flyttade till Gimo med mina föräldrar i november 1964. Och så kom den här kvällen i januari, när de utklädda gubbarna gick runt och knacka dörr.

Jag såg dem utanför vårt hus och blev så rädd att jag vägrade öppna dörren. Det hjälpte inte att pappa sa att de var vänner från hans arbete som klätt ut sig! Han släppte in dem och de pratade på med konstiga röster, så pappa inte skulle kunna gissa vem som var vem och när de fått något innanför västen gick de vidare.

Jag tyckte det var jätteläskigt alltihop! Men i början av 70-talet var jag själv med och klädde ut mig. Mina barn var ganska små då och det kändes roligt att göra något som de kunde delta i också.

Vi hette ”Nybyggarna” och byggde det året ett stort Vikingaskepp. Bilden, från boken Gimo nu, visar Elisabeth och Tage Robertsson, där de sitter i ett vikingaskepp i sina vikingakostymer.

Det blev flera byggen genom åren och kanske lite mer barnvänliga som Trazan och Banane, Trolltider med flera.

Knutmassoföreningen föds

I slutet av 90-talet startade Knutmassoföreningen i Gimo, eftersom man tyckte det var synd att så många fina masker stod runt om i bygden och bara blev förstörda. Nu kan man se flera av dessa i den gamla kvarnen som blivit ”Knutmassomuseum”.

Elisabeth Lindström har tillsammans med sin man varit medlem i föreningen länge och hon uppmanar alla som aldrig varit på museet eller besökt Knutmasso att komma till Gimo och passa på. Det är värt ett besök och ni glömmer det aldrig, säger hon.

 

Text: Barbro Gräähs Bilder: Daniel Erkstam (bild 1 och 2) och Rolf Arvidsson (bild 3)

 

Nyfiken på Knutmasso?

På webben kan du läsa mer om Knutmasso, Knutmassomuséet i Kvarnen och se masker från tidigare år.

Är du nyfiken och vill veta mer om Knutmasso finns det även en del böcker som berättar om traditionen. I den litteratur som handlar om trakterna i Östhammars kommun nämns Knutmassofirandet i flera böcker. Framför allt i de böcker som berättar om bruksorten Gimo.

För den som är intresserad av karnevalsdräkter och masker kan ett besök på Le Musée International du Carnaval et du Masque vara att rekommendera. Muséet som ligger i Vallonien i staden Binche, några mil söder om Bryssel, har en omfattande samling dräkter och masker från världens alla hörn. Har du inte vägarna förbi Binche kan du besöka muséets webbplats:

 

  1. Gimo förr

    Undertitel: en bildkavalkad av det Gimo som varit
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1982
    Klassifikation: Svealand
    Finns som: Bok
  2. Gimo nu

    Undertitel: bilder från åren 1950-1989
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1989
    Klassifikation: Svealand
    Finns som: Bok
  3. Uppland rustar till fest

    Undertitel: från vaggan till graven och året runt
    Av: Liby, Håkan
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2001
    Klassifikation: Etnografi, socialantropologi och etnologi
    Finns som: Bok