Konst och krim i påsk

Att ge sig ut på upptäcktsfärd i konstens värld har blivit en påsktradition för många. Påsken kan också vara ett tillfälle att anamma den norska traditionen att läsa påskekrim. Vi listar het kriminallitteratur.

Påskkyckling.
Att göra en konstrunda under påskhelgen har blivit en tradition för många. Då öppnar många konstnärer sin ateljé för allmänheten.

På Tierps bibliotek pågår en samlingsutställning för Konst på väg. Utställningen pågår till den 6 april. I samband med årets Konst på väg har Tierps kommun även en fototävling. Tema för tävlingen är "Utflykt" och "Det som gömts i snö kommer upp i tö". Senast midnatt Annandag påsk den 1 april ska tävlingsbidrag lämnas in.

Även i Enköping finns möjlighet att besöka konstnärsateljér under påskhelgen, den 29 mars till 1 april. Ett fyrtiotal konstnärer och konsthantverkare öppnar sina dörrar - Vår konst 2013.

Utflykter av mer blodigt slag

Detalj av karta över brottsplatser där svenska deckare utspelar sig. Källa: Svensk Bokhandel.
Den som inte tänker göra någon konstrunda i påsk kan istället ge sig ut i kriminallitteraturens värld. Det skrivs svenska deckare och thrillers som aldrig förr. De utspelar sig på olika platser runt om i Sverige. Stockholm, Ystad, Linköping Göteborg, Sundsvall, Lysekil och Uppsala är bara några städer.  

Den som är nyfiken på "litterära" brottsplatser ska läsa artikeln Svenska brottsplatser i Svensk Bokhandel nummer 6 2012. Med artikeln följer även en karta som ritar ut brottsplatser där böckerna utspelar sig. Varje del av landet har sin författare.

Det bästa med böcker är att man inte fysiskt behöver ge sig ut på resa. Det går utmärkt att stanna hemma och göra en resa i böckernas värld. Så varför inte göra som norrmännen och
läsa påskekrim till påsk?

Het kriminallitteratur

Det finns en uppsjö av kriminallitteratur. Vad lånas mest? Vilka böcker köar folk på? Och finns det några nya spännande kriminalförfattare att upptäcka?

Vi ställde dessa frågor till Karin Engström, som jobbar med inköp på Stadsbiblioteket i Uppsala.

Omslagsbild till Till offer åt Molok.
Mest utlånade

 

Böcker med lång kö

 

Deckarförfattare att upptäcka - nya som gamla

 

Några deckarpriser

Svenska deckarakademins pris. Vid sitt tioårsjubileum beslöt Svenska deckarakademin att tilldela Åsa Larsson priset för årets bästa svenska kriminalroman för Till offer åt Molok (2012) .

Glasnyckeln. Priset delas ut sedan 1992 av Skandinaviska kriminalsällskapet. År 2012 gick priset till danske Erik Valeur för boken Det syvende barn (2011).

Omslagsbild till Det syvende barn.
Edgar Allan Poe Award. Edgar Allan Poe Award är ett litterärt pris som utdelas årligen av Mystery Writers of America. År 2012 gick priset till Mo Hayder för boken Gone (2010).

 

Länkar:

 

 

 

 

Bilder: Påskkyckling (foto: Jean Scheijen, stock.xchng), Detalj av karta från Svensk Bokhandel 2012 nummer 6, Omslagsbilder.
Källa: Statistik från Uppsala stadsbibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 25 mars 2013