Konsten att läsa ut en bok
Hur komplicerat kan det vara att läsa ut en bok egentligen. Mycket svårare än vad man skulle kunna tro - trots att det är någonting vi för det mesta gör för att det är kul.
På bibliotek är man omgiven av böcker. Hela tiden finns lockelsen där. Frestande baksidestexter som talar om starka känslor, intriger och relationer. Brasklappar och recensionsklipp som pockar på vår uppmärksamhet. Vackra framsidor som får oss att stanna till och bläddra lite på måfå. Titlar kan vara förföriska och bilder oemotståndliga för en bokälskare. Längtan efter mat, heminredning eller resor till världens alla hörn kan vara svårt att motstå när man ser dem snyggt förpackade mellan pärmar. Böcker väcker drömmar och känslor till liv, lockar fantasin och en längtan efter mer.
På bibliotek är det som ni alla vet gratis att låna. Det är tur det. Det är tur för jag slipper ruinera mig på att köpa alla böcker som jag tror mig vilja läsa. Det är otur för jag bär hem mycket mer än vad jag någonsin kan läsa. Det är inte så att jag behöver bärhjälp för att ta hem böckerna det är snarare så att det smyger sig på. En bok per dag är väl inte så farligt att bära med sig hem. Sen ligger dom där i mitt hem - utspridda på lämpliga ställen. En stor hög ligger på mitt nattygsbord. Jag har en diktsamling i köksfönstret och vid soffan brukar det finnas en trave med böcker och filmer som jag tycker att min familj också borde ta del av. Det kan nog hända att vissa letar sig in även i min dotters rum eftersom jag måste tänka även på hennes läsning. Hon tycker att det är något som hon kan tänka på alldeles själv.
Så vad händer med alla oemotståndliga upplevelser jag suktat efter och burit hem? För att gå rakt på sak så vandrar många böcker och filmer fram och tillbaka mellan biblioteket och mitt hem utan att något utbyte mellan oss har skett – inga magiska ögonblick har skapats – ingen relation mellan mig och ordet har upprättats.
Ni vet hur det är. Drömmar kan vara svårfångade. De lockande recepten i boken jag åtrått verkar plötsligt lite för krångliga när jag upptäcker att jag inte har de rätta ingredienserna hemma. Jag gör min pasta som jag brukar istället och tänker att nästa gång jag handlar ska jag….Ord kan vara förrädiska. Bokens baksidestext som förförde mig stämmer inte alltid med min egen uppfattning. Det kan hända att det som beskrivits som århundradets kärleksroman mest känns platt och patetiskt för mig. Mina ambitioner kan vara för höga. I min trötthet orkar jag inte bryta mig igenom språket i nobelpristagaren verk. Jag blir avbruten i filmen jag tänkt se för att telefonen ringer eller maken vill ha med mig ut på promenad. Livet kommer emellan mig och upplevelsen och det är som det ska vara.
Det är en konst att hitta rätt. Vi på bibliotek vill gärna se oss som vägledare i djungeln. Vi vill gärna att böckerna vi förvaltar ska nå fram till sina läsare. Vi vill gärna att det ska klicka.
Men när det inte gör det så spelar det faktiskt inte någon roll. Det finns inte något tvång när man har läsning som nöje. Man gör som man vill. Bibliotek ger dig rätten att pröva och av alla böcker du bär hem kanske du finner en oväntad pärla. Om det innebär att du bär tillbaka böcker olästa eller halvlästa har ingen betydelse. Upplevelsen kanske inte alltid finns mellan pärmarna, det kanske är just känslan av att ha möjligheten till att uppleva nytt och oväntat som lockar oss. Kanske räcker det ibland, det kanske är gott nog? För visst måste vi väl vara flera som inte alltid läser från pärm till pärm?