Krigarprinsessans hemlighet

Halo är ingen vanlig grekisk flicka. Hon har vuxit upp i en kentaurfamilj. Kyllaros hittade henne på stranden när hon var liten bebis. Ingen vet vem hon är eller vilken familj hon kommer ifrån.

Kentaurfamiljen ger sitt adoptivbarn namnet Halo som betyder ”flickan som räddades av havet”. Det är en behaglig tillvaro som Halo har som liten flicka. Hon växer upp tillsammans med sin kentaurbror Arko. Men en dag när de båda närmar sig tonåren blir de bryskt uppväckta ur sin idylliska barndom.

Halo tillfånga tas av människor och blir såld som slav. Det blir en lång kamp för henne att ta sig ur sin fångenskap och försöka vandra åter till kentaurernas ö. Mycket händer längs vägen och som läsare får man möta både spartanska krigare, oraklet i Delfi och flera kända män ur antikens historia som t ex Perikles.

Ganska snart inser Halo att det är omöjligt att ta sig fram genom landet som flicka. Hon skär av sig sitt hår och utger sig för att vara pojke. Hon börjar söka efter sanningen om hennes riktiga föräldrar. Men det är inte lätt att hålla sin identitet hemlig när hon samtidigt vill komma nära folk och fråga dem om, för henne, mycket viktiga saker.

En väldigt spännande bok som fångade mig från första sidan! Texten är ganska liten, men en van läsare i 9-12års ålder kommer snabbt att komma in i handlingen. Man får lära sig mycket om Grekland under antiken, bla om den grekiska mytologin och om kriget mellan Sparta och Aten. Detta är inte fantasy utan snarare någon sorts historisk äventyrsroman, men med tanke på kentaurerna och alla svindlande äventyr som Halo upplever passar boken ändå mycket bra för fantasyläsare. Och för alla andra också!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anna Fogelberg den 28 februari 2012