Krigets Klanger

Musikaliskt program med Uppsala Kammarsolister och Ulrika Knutsson

Uppsala kammarsolister
 
Ulrika Knutsson

Krigets klanger är rubriken på detta program med musik av Sjostakovittj, Prokofjev, Tanjev och Pärt och med texter av nobelpristagaren 2015 Svetlana Aleksijevitj

Uppsala Kammarsolister står för musiken och Ulrika Knutsson för textframförandet.

Tärnsjö bibliotek lördag 17 september 18.00

Ca 2 x 40 minuter med kort paus med förfriskningar.

Biljettpris 50 kr. Förköp på kommunens 5 bibliotek eller telefon 0292-718 21. Även i dörren på konsertdagen.

Detta är ett samarbete mellan Musik i Uppland, Heby kommun och Tärnsjö bibliotek

Musik i Uppland logga
 
Heby kommuns logotype
   
Bild på Bibliotek Heby kommuns logga

Varmt välkomna!

Programmet ingår i den länsgemensamma satsningen Konsertkarusellen där stiftelsen Musik i Uppland är motor.

Så här skriver Ulrika Knutsson:

Själens historiker kallar hon sig, Svetlana Aleksijevitj, som 2015 fick Nobelpriset i litteratur. Aleksijevitj samlar fakta som en reporter, men hon behandlar dem som en kompositör. Hon väntar in rätt röster, för att återskapa klangerna och rytmen i nittonhundratalets blodiga historia.

Hon berättar om kvinnorna som stred för Stalin i Röda armén. Om kvinnan som fick mens mitt under ett anfall, som fick båda benen sönderskjutna, men kröp till partisanerna. Efter kriget undviker hon saluhallen - hon orkar inte se det röda i köttdiskarna. Hon hatar den röda färgen, och det är ett brott för en god kommunist.
Aleksijevitj berättar om mannen som skickades på tio år i läger. Han kom tillbaka med en förtvinad arm och döv på ena örat. Han satte sig vid skrivbordet igen och började jobba, mittemot sin angivare! Båda visste att den andra visste. På julfesten drack de vodka tillsammans. Ingen av dem nämnde sveket med ett ord.
Låter det svart? Det är det också - men mörkret har ett sällsamt skimmer. Som en svag men tydlig understämma klingar kärleken. Grannar, tanter och främlingar sträcker ut en hand. Godhet finns, till och med bland ryska slavarbetare. I form av en tapper liten skyddsängel, stor som en sparv ungefär.
Svetlana Aleksijevitj hämtar sitt credo hos Dostojevskij: "Det finns bara en väg ur mörkret: att börja älska människorna. Att förstå dem med kärlekens hjälp."

Skrivet av: Gun Johansson den 24 augusti 2016