Kvinnor, litteratur och genus

Den 8 mars hyllas världens kvinnor med en egen dag. På Bibli lyfter vi därför fram kvinnor och litteratur ur ett genusperspektiv.

Feministsymbol med knuten näve.
Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen – då för att uppmärksamma bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor.

1977 antogs en FN-resolution som rekommenderar allmänt firande av dagen.

I vissa länder har dagen alltmer blivit en dag då man uppvaktar kvinnor – ungefär som alla hjärtans dag eller Mors dag, medan den i andra länder fortfarande är ett tillfälle att uppmärksamma kvinnors kamp för lika rättigheter.

Behövs en kvinnodag?

Behöver vi fortfarande en kvinnodag, då? Vore det inte bättre att arbeta för att varje dag ska vara en dag för både kvinnor och män? Kanske det, i den bästa av världar, men så länge som världens makt och resurser fortsätter att vara så ojämnt fördelade mellan män och kvinnor så kanske det ändå är en poäng med att ha en särskild dag som uppmärksammar frågor om allas lika rätt och värde.

På Uppsala universitet anordnas den 8 mars en halvdag med ”speedföreläsningar” på temat Vad är genusforskning egentligen?.

Elva forskare presenterar kort sin forskning (varje presentation är max tio minuter lång) och dessutom bjuds det på teaterinslag och diskussioner, allt under ledning av moderator Ulrika Knutsson. Mer information hittar du på: Vad är genusforskning egentligen?

På gränsen till genombrott

Samma Ulrika Knutsson är också författare till Kvinnor på gränsen till genombrott: grupporträtt av tidevarvets kvinnor (2004).Det är en oerhört spännande bok om några av det tidiga nittonhundratalets mest inflytelserika svenska kvinnor, bland dem Elin Wägner, Klara Johanson, Honorine Hermelin och Hagar Olsson.

Gång på gång under läsningen kommer jag på mig själv med att undra varför jag inte fick läsa något om eller av dessa kreativa, moderna och modiga kvinnor när jag gick i skolan. Varför fick jag inget veta om hur de tänkte och debatterade, hur de gjorde allt som stod i deras makt – och lite till också ibland – för att kommande generationer kvinnor skulle ha större möjligheter att forma sina liv. Läs den du med!

När du slukat Kvinnor på gränsen till genombrott blir du kanske också nyfiken på att läsa, eller läsa om, böcker av dessa ”Tidevarvets kvinnor”. Varför inte börja med Elin Wägner. Hennes tidiga romaner, som Norrtullsligan (1908) och Pennskaftet (1910) behandlar frågor som kvinnors villkor på arbetsmarknaden, och rösträttsfrågan. Men framför allt slås jag av att det är så moderna romaner, så roliga och ironiska – och på många sätt så väldigt nutida, trots att över hundra år gått sedan de skrevs.

Några moderna klassiker

Sara Stridsberg
En som är svår att att bortse från i sammanhanget är förstås Simone de Beuvoirs Det andra könet. En bok väl värd att läsa. Judith Butler är en annan och mer samtida tungviktare, som 2011 kom med boken Genustrubbel.

En svensk klassiker för den som vill fördjupa sig i genusfrågor är Under det rosa täcket (1996) av Nina Björk. Där kan du läsa om hur det nyfödda barnet redan på BB tilldelas sin könsroll. Apropå rosa sätter socialantropologen Fanny Ambjörnsson åter genusfrågorna på agendan med sin bok Rosa - den farliga färgen (2012).

En annan läsvärd bok är Sara Stridsbergs Drömfakulteten (2006), som handlar om Valerie Solanas. Kvinnan som försökte döda Andy Warhol. Den som vill kan gå direkt till källan och istället läsa Valerie Solanas SCUM manifest. Sara Stridsberg är nu aktuell med Medealand och andra pjäser (2012).

Ditt bästa feministiska lästips

Har du några läsvärda böcker på temat som du tycker att alla bör läsa? Dela med dig, vi vill gärna veta! Skriv i formuläret eller mejla oss redaktionen@bibli.se .

 

Text: Lisa Eriksson Bilder: Trishhhh (bild 1) och Helén Karlsson (bild 2)

 

 1. Kvinnor på gränsen till genombrott

  Undertitel: grupporträtt av tidevarvets kvinnor
  Av: Knutson, Ulrika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 2. Pennskaftet

  Av: Wägner, Elin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1969
  Finns som: Bok
 3. K. J

  Undertitel: en biografi över Klara Johanson
  Av: Burman, Carina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 4. Det andra könet

  Av: Beauvoir, Simone De
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2002
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 5. Under det rosa täcket

  Av: Björk, Nina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1996
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 6. Drömfakulteten

  Undertitel: tillägg till sexualteorin
  Av: Stridsberg, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Bitterfittan

  Av: Sveland, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. En riktig kvinna

  Undertitel: Om biologism och könsskillnad
  Av: Arrhenius, Sara
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok
 9. Genustrubbel

  Undertitel: feminism och identitetens subversion
  Av: Butler, Judith
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Könsrollsfrågor
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Lisa Eriksson den 7 mars 2012