Lär känna bibliotekarien!

-Jag är Nino Dawod, utbildad och yrkesverksam biblioteks- och informationsvetare. Jag är en 30 årig tjej som har svårt att ringa in sig själv med bara några ord. Jag skulle kunna säga att jag är Nino Dawod, född i Sverige men har en mamma från Libanon och en pappa från Syrien – men det skulle inte räcka. Jag skulle kunna säga att jag är Nino Dawod, en ensamstående mamma till en dotter på 7 år, men det skulle inte heller räcka. Jag skulle kunna säga så här: Jag är Nino Dawod, jag är en driven, pigg och nyfiken person med huvudet på skaft. Sanningen om vem jag är ligger någonstans däremellan antar jag, säger Nino.

-Vad drog dig till bibliotekarieyrket?
-"Övertygelsen om att kultur räddar liv, kanske inte som läkaren gör när han masserar ditt hjärta till att fortsätta slå, men efteråt, när hjärtat slår och du står mitt i livet och försöker förstå – då kan kulturen rädda ditt liv. En bibliotekarie är ofantligt kunnig och den tanken har alltid lockat mig. Dessutom är kompetens så pass bred så jag visste att alla mina intressen och min vilja att veta mycket skulle kunna få plats inom bibliotekariekompetensen.
Det bästa med att jobba på bibliotek är att man jobbar i en miljö där kultur, kunskap och demokrati kan födas, gödas och utvecklas."

-Intressen?
Allt! Skämt åsido, men nästan allt. Jag tycker mycket är spännande och intressant, men kortfattat kan jag summera mina intressen till människor, litteratur, film, samhälle, att lära mig saker, teknik samt till en viss del sociala medier.

-Familj?
Japp! Jag har en dotter på 7 år.

-Vad läser du helst?
Paul Auster, Nicole Krauss, Jonathan Safran-Foer och Siri Hustvedt. Galet att jag precis har rabblat upp två författarpar från Brooklyn.

-Vilka filmer ser du helst?
Tarantinos filmer, Reservior dogs är en favorit. Fellini gillar jag och Jim Jaramush.

-Vad rekommenderar du att läsa och/eller se?
Det som tilltalar dig just nu. Man är i olika lägen hela tiden och det är bättre, tycker jag, att bejaka det man är intresserad av just nu än att låta sig styras av vad man ”borde” gilla.

-Vad gör du på fritiden?
Jag har inte så mycket fritid, men jag läser, kollar på TV-serier eller filmer samt umgås med nära och kära.


-"Unika fakta om mig, Nino: Jag är innerst inne en nörd i den bemärkelsen att jag älskar att kunna saker, gillar människor som snöar in på olika ämnen och tycker om ordning och reda."

 1. Allt är upplyst

  Av: Foer, Jonathan Safran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2003
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Kärlekens historia

  Av: Krauss, Nicole
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Man utan minne

  Av: Krauss, Nicole
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Mr vertigo

  Av: Auster, Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 
Nino Dawod
Skrivet av: Laven Fathi den 15 mars 2011