Läs Högt!
I vårt tävlingsinriktade samhälle ställer man sig frågan - kan man tävla i allt, kan man till exempel tävla i högläsning?
Svaret är att visst kan man det, speciellt om det sker i ett så genialt sammanhang som evenemanget Läs Högt! i Uppsala.
Vad är "Läs högt!"
Läs Högt! är instiftat av författaren Mats Wahl och svenskläraren Lars Burstedt och samarbetet föddes efter att Mats besökt en ort i norra Tyskland där man tävlade i just högläsning.
Mats blev så inspirerad och tog hem idén till Sverige där det gick från att vara en individtävling till att bli en lagsport.
Syftet var då, och är fortfarande, att utveckla högläsning som en konstform och att stärka läsningens ställning både i skolan och i hemmet.
Tävlingen riktar sig till alla 8:e klassare och de skolor som anmäler sig väljer ut ett lag bestående av tre personer som i sin tur ska vara både killar och tjejer. De högläsande eleverna väljer själva ut en skönlitterär text som de läser på svenska och som får ta max 3 minuter att uppföra.
Finalen är alltid den 23 april som är Världsbokdagen då de skolor som är anmälda träffas på fritidsgården Grand i Uppsala.
Så långt reglerna men vad är det då som juryn tittar på i sin bedömning?
Det är totalintrycket av lagets framträdande och läsning som bedöms men varje elev värderas i hur texten framförs i form av inlevelse, frasering, tempo, artikulation och eventuell kontakt med publiken.
Årets vinnare
Det som jag tycker är så genialiskt med Läs Högt! är att alla är vinnare. Dels de elever som vågar gå upp på scen och leverera en text framför ett stort antal ungdomar - dels publiken som får små smakprov ur skönlitteraturens skafferi. Lägg sedan till det faktum att evenemanget är mer eller mindre gratis för böckerna finns på biblioteket och ämnet svenska står på allas schema.
Men bäst av allt är ändå att det är så roligt och den glädje som infinner sig på Grand måste upplevas IRL. Tänk er en relativt stor sal som fylls med påhejande kompisar, hemmagjorda plakat och hejaramsor som skriks ut när klasskompisarna äntrar scenen, med varsin bok i hand redo att läsa öronen av juryn, det är minst sagt häftigt att få uppleva.
Så visst kan man tävla i högläsning, där finns inga förlorare bara vinnare.
Text: Lotta Tiderman Bild: Jean Scheijen (bild 1) och Lotta Tiderman (bild 2: eleverna Elsa Brorson Berg, Karin Zaluba och Filip Uthammar skolår 8, Tiundaskolan)