Läs Oates med UNT

Välkommen att läsa Joyce Carol Oates novell Nattsidan och dela med dig och diskutera dina läsanteckningar med novellens översättare och UNT:s litteraturredaktör, i UNT:s nya läsprojekt.

Uppsala Nya Tidning, UNT, har publicerat Joyce Carol Oates novell Nattsidan som e-bok, med anteckningar av litteraturkritikern Anna Ehn, på UNT:s e-boksida.

Vad tycker du?
Omslag till novellen Nattsidan.

Välkommen att delta i läsningen av novellen Nattsidan, samt att dela med dig av dina läsanteckningar. Detta för att utveckla diskussionen om – och med – texter. Vad reagerar du på i en text? Vackra formuleringar, träffsäkra iakttagelser? Eller kanske tvärtom, det du tycker är fult och fel?

Enligt vad UNT erfar är det första gången någonsin som en tidning sammanställer och publicerar flera läsares synpunkter kring en litterär text på detta vis. Förhoppningen är att visa hur en text kan väcka olika reaktioner hos olika läsare – och därmed stärka dialogen om och med texter.

Gör så här

Här följer en beskrivning av hur du gör för att vara med i UNT:s läsprojekt.

Ladda ner eller hämta boken

Antingen laddar du ner novellen från www.unt.se/ebok (där den finns 11-27 maj), eller så kommer du och hämtar den i bokform på UNT:s butik på Dragarbrunnstorg 2 (där den finns från måndag 13 maj). Det finns också möjlighet att få novellen hemskickad per post, skicka i så fall ett mejl till anita.tacktor@unt.se.

Både den digitala och den tryckta versionen av novellen är gratis (den senare finns så långt lagret räcker).

Läs och anteckna

Författaren Joyce Carol Oates. Foto: Madmedea, Wikimedia Commons
Du läser, stryker under och antecknar i marginalerna, precis så mycket eller lite du vill. Du kan göra det antingen med vanlig penna på papper – i novellboken eller på en utskrift – eller digitalt på dator eller i läsplatta. (För iPad finns till exempel gratisappen "Pdf notes free for iPad" och för Android finns bland annat "qPDF Notes".)

Lämna in din anteckningar

Om du antecknar digitalt kan du mejla dina anteckningar till kultur@unt.se. Om du antecknar för hand är du välkommen med dina anteckningar till UNT måndag 27 maj klockan 18.30. Om du inte kan komma den 27 maj går det bra att posta eller lämna in novellen med anteckningar i UNT:s butik.

Alla som lämnar in sina anteckningar får paket med novellböcker från Novellix förlag.

Johan Theorin. Foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons

Dina och andras anteckningar kommer sedan att samlas i en digital version av novellen och publiceras på UNT.se, och i utdrag i tidningen. Du väljer om du vill bidra anonymt eller med ditt namn.

Evenemang 27 maj

Måndag 27 maj klockan 18.30 är du välkommen till ett samtal på UNT med författaren Johan Theorin, som har översatt novellen, och UNT:s litteraturredaktör Anna Ehn, som har recenserat och antecknat i novellen. Var med och diskutera litteratur, läsning och Oates. Samtalet leds av UNT:s kulturchef Lisa Irenius.

Hålltider

Klockan 18.00 serveras smörgåsar.

Anna Ehn. Foto: Cecilia Mellberg
Klockan 18.30-19.30 pratar vi om litteratur och läsning utifrån novellen Nattsidan. Hur läser man en text? Vad fastnar man för och varför?

Författaren Johan Theorin berättar om varför han fångades av Joyce Carol Oates novell och om arbetet med att översätta den.

UNT:s litteraturredaktör Anna Ehn berättar om hur hon läste novellen som litteraturkritiker.

Diskussion med publiken.

Plats

Mediecentret hos UNT, Dragarbrunnstorg 2, Uppsala

Anmälan och inträde

Fritt inträde. Observera att antalet platser är begränsat. Anmäl om du vill komma genom att skicka ett mejl till kultur@unt.se.

Samtalet är öppet för alla.

Frågor?

Vid eventuella frågor, vänligen skicka mejl till kultur@unt.se.

 

Läs mer

 

Bilder: Omslagsbild: Joyce Carol Oates (foto: Madmedea, Wikimedia Commons, CC BY 2.5); Johan Theorin (foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0); Anna Ehn (foto: Cecilia Mellberg)

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 14 maj 2013