En av Bibliotek Uppsalas flitigaste låntagare är Erik Sjögren som bor - och lånar - på Karl Johansgårdarna.
Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Mellan 20 och 30 tryckta böcker i månaden lånas av bibliotekets bokvagn, och dessutom ett antal böcker inlästa som talböcker. Erik, som fyller 94 i år, har alltid varit intresserad av läsning, men den har sett lite olika ut under åren. Det är främst de sista 15 åren, sedan han flyttat till servicehus, som biblioteket kommit in i bilden - Förut, när han bodde i en stor lägenhet, var det den egna boksamlingen som användes mest.
Också andra förutsättningar har förändrats
Redan i 25-årsåldern förlorade Erik sin högra arm, som han berättar blev ”avslagen av en rysk granatskärva”. Detta inverkade inte så mycket som man kan tro, varken på skrivande eller läsande, även om det var svårt att lära sig skriva med vänster för en utpräglat högerhänt person. Erik arbetade under många år som ekonom, eller som det då hette ”kamrer” och hade som mest sju företag att sköta om räkenskaperna för. Men för tjugotalet år sedan drabbades han av en hjärninfarkt som slog ut vänstra sidan av kroppen och därmed fanns ingen brukbar hand eller arm kvar. Lyckligtvis finns många hjälpmedel att få – Erik har bland annat möjlighet att med en spak på sin rullstol styra belysning, tv, radio och telefonen. Det hjälpmedel som han berättar betytt allra mest är ändå den bladvändare han fått, som gör det möjligt att fortsätta läsa tryckta böcker. Den enda assistans som behövs är att någon stoppar in en ny bok i vändaren, sedan kan Erik sköta bläddringen själv, via en liten spak. Apparaten, som nu har ett antal år på nacken, ger ett mycket gediget intryck och klarar av alla böcker utom de allra tjockaste och de som har för styvt eller sladdrigt papper. Erik b
erättar att han en normal dag går upp klockan åtta för att sedan läsa i bladvändaren från klockan nio till halv fyra, endast med avbrott för lunch. Läsningen är, berättar Erik, ett sätt att ”slå ihjäl tiden”, att inte bli för rastlös. Men han påpekar här att även om han kan sägas läsa av tvång ”är det aldrig något tvång som besvärar mig” Han har alltid använt varje ledig minut till läsning – även om böckerna valdes ut på ett annat, noggrannare sätt när tiden var knappare med yrkesarbete och fem barn hemma. Intresset för läsning har funnits där sedan Erik var liten, även om hemmet, som var ganska fattigt, inte hade så många böcker. Bland de böcker som fanns var det två som Erik minns att han och hans sex systrar tyckte mycket om:
Samhällets olycksbarn
(av Victor Hugo) och
De tre musketörerna
(av Alexandre Dumas). Historia och historiska romaner är annars läsfavoriterna, men Erik läser friskt även av andra genrer. Det enda han undviker är, säger han, utpräglade kärleksromaner, eftersom, ”kärlek ska man inte läsa om utan uppleva."