Så här lånar du

För att låna behöver du ett lånekort. Du är välkommen till biblioteket för att skaffa ett kort.

Lånekort

För att låna måste du ha ett lånekort. Lånekortet är gratis och för att skaffa ett lånekort  måste du besöka ditt bibliotek. 

Kom ihåg att ta med en fotolegitimation.  I samband med detta godkänner du bibliotekets låneregler.  För barn mellan 5 och 18 år krävs målsmans underskrift.

Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för böcker och annat material som lånas på ditt kort. Om du tappar bort ditt lånekort  är det viktigt att du omedelbart anmäler detta till biblioteket. Spärra alltid lånekortet om det kommer bort. Att få ett nytt kort kostar 10 kronor.

Sekretess gäller för det du lånar. Alla uppgifter om lånet försvinner, när böckerna återlämnats och eventuella övertidsavgifter betalats. Låntagarregistret är godkänt av datainspektionen.

Omlån

Om det inte är kö på den bok du har lånat kan du göra omlån. Du kan själv göra omlån. För att kunna göra det måste du ha ett konto på webbplatsen. Med ditt konto kan du bland annat låna om och reservera böcker.

För att skapa ett konto måste du ha ett lånekort med pinkod. När du har ett konto loggar du in på Biblinord.se och går sedan till Mina lån eller Mina sidor för att låna om.

Brukar du glömma att lämna böckerna i tid? Aktivera tjänsten övertidsvarning, så får du påminnelse när det är dags att återlämna eller förlänga lånen. Det innebär att biblioteket skickar en påminnelse med e-post eller SMS ett par dagar innan lånetiden går ut.

Du kan självklart även besöka biblioteket eller ringa för att få hjälp med att göra omlån.

Reservera

Om boken du söker är utlånad kan du göra en reservation. För att göra en reservation själv måste du ha ett konto på webbplatsen. Du kan självklart även få hjälp på biblioteket med att göra en reservation.

Fjärrlån

Böcker som inte finns på Älvkarleby folkbibliotek kan lånas in från andra bibliotek genom så kallat fjärrlån.

Biblioteket lånar in böcker från andra bibliotek via fjärrlån. Avgift för ett fjärrlån är 10 kronor.

Du kan inte beställa böcker som redan finns på biblioteket. För att göra en fjärrlånebeställning kan du fylla i formuläret som finns om du går till sida fjärrlån. Det går också bra att vända sig till biblioteket.

OBS! Du kan inte själv vända dig till ett bibliotek för att göra ett fjärrlån. Du måste vända dig till ditt bibliotek, som gör fjärrlånet.