Låna en ortsbo

Är du nyfiken på andra människor? Vill du lära känna andra kulturer eller prata om livet och framtiden i Sverige?

Eller söker du kanske en ny vän att dela ditt intresse med? I Tierps kommun finns många nya invånare som vill träffa dig, prata svenska och få veta lite mer om sin omgivning.

Genom Tierps kommuns projekt "Låna en ortsbo" kan du som är nyanländ få öva svenska och dela ett intresse med en ny vän. Du som har bott i Tierps kommun längre kan ta chansen att möta en människa från en annan kultur. Du behöver inte själv vara född eller uppvuxen i Sverige för att bli utlånad som språkvän.

Ni bestämmer själva hur mycket och hur ofta ni vill ses. Ni kan träffas en eller flera gånger. Du kan när som helst pausa från att bli utlånad. Kontakta oss, så tar vi bort din profil!

Att låna en ortsbo

För dig som är nyanländ och vill låna är det bara att lämna in en intresseblankett på Tierps bibliotek eller en av bibliotekets filialer i Örbyhus, Söderfors, Skärplinge eller Karlholm eller göra det genom e-formuläret. Vi kommer att matcha ihop dig med en ortsbo som kanske har liknande intresse som du och bor i samma ort eller nära din ort. Den här personen kommer att få dina kontaktuppgifter (telefonnummer och mail) och kontakta dig för att boka ett möte. Det är bara att svara och träffas!

Att bli utlånad

Genom att låna ut dig själv kan du bidra med att språkträna med någon som är i behov av att utveckla sin svenska.

Du förbinder dig bara till ett möte och vi bjuder på fika!

Vi förmedlar inte dina kontaktuppgifter. Du kontaktar själv en person som vill låna dig. Vi använder din profil för att matcha ihop dig med en ny ortsbo och då skickar vi ett sms till dig där det framgår vilket nummer du kan nå den andra personen på.

Första mötet

Första mötet sker på Tierps bibliotek eller på bibliotekets filialer alternativt på Vendelbadets café. Ni själva kommer överens om en tid och dag som passar under bibliotekets eller caféets öppettider. Vi bjuder på fika vid det första tillfället. Du förbinder dig endast till ett möte. Därefter får du och låntagaren komma överens om ni önskar ses fler gånger.

Fyll i blanketten/formuläret

Du kan fylla i blanketten på biblioteket. Lämna sedan blanketten i ”Låna en ortsbo-lådan” eller ge den till personalen.

Du kan också välja att fylla i e-formuläret på tierp.se.
https://www.tierp.se/tierp.se/omsorg-och-stod/invandring-och-integration/lana-en-ortsbo.html 

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta projektledare, Eva Ezim, eva.ezim@tierp.se

den 13 oktober 2017