Detta innehåll har flyttats över från vår gamla webbplats och ser kanske inte perfekt ut. Har du funderingar kring innehållet kan du kontakta biblioteket.
Bostadsort
Storvreta, Uppsala
Familj
Hustru och tre vuxna döttrar
Tre böcker ur min bokhylla
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Bibeln
Atlas
Platser i Uppland där jag hämtar inspiration
Eriksleden mellan Uppsala domkyrka och Gamla Uppsala kyrka - frälsarkransplatsen. Storskogen i Storvreta.
Är inte Uppsala märkvärdigt bra?
Ofta får jag frågan varför jag skriver böcker om så vitt skilda ämnen, och frågan är i högsta grad befogad.
Mitt skrivande startade med en LL-bok för barn (lättläst), sedan följde en bok om Alfred Nobel och Nobelpriset, om Gösta Knutsson, om Nynazism och främlingsfientlighet, om kvinnligt företagande i form av Stay in Place, en jubileumsbok åt Stadshuskällaren, om fotbollsspelares smeknamn, en roman om Dag Hammarskjöld, en bok om tänkvärdheter i livet, om Gunnar Wennerberg och Gluntarne och nu senast om Litterära städer. I sanning en blandad kompott av stort och smått, viktigt och oviktigt.
Mitt svar på den inledande frågan är att bokens ämne intresserat mig just vid skrivtillfället. Jag gillar helt enkelt att grotta ner mig i ett bokprojekt under en tid för att sedan lämna det och hitta något helt annat. Oftast något som inte har ett dyft med det föregående att göra. Jag vill också tro att det som intresserar mig kan kittla även andra människors nyfikenhet och läslust. Genom åren är det många läsare som hört av sig och det är ju ett bevis på att böckerna både sålt och berört.
Finns det då ingen sammanhållande länk, eller röd tråd genom skrivandet? Efter en stunds eftertänksamhet tror jag mig ändå om att ha funnit något som kan kallas gemensam nämnare och det är Uppsala.
Det är långt ifrån alltid som staden får agera någon form av huvudrollsinnehavare, ibland skymtar den bara till som en glimrande snökristall i ficklampsskenet. Men staden finns där trots allt, om inte annat som ett stillsamt nynnande.
Är inte Uppsala märkvärdigt bra,
bättre än alla andra städer här i Norden?
Jag vågar till och med påstå – jaha!
bättre än någon annan fläck på hela jorden?
Så sjöng Magistern i Glunt nr 3 en gång för cirka 150 år sedan, och visst ligger det en hel del sanning i de orden. I tre böcker har jag närmat mig några av Uppsalas största profiler, Gösta Knutsson, Dag Hammarskjöld och Gunnar Wennerberg. Genom deras ögon har jag sett och tjusats av Uppsala, genom dessa tre författare och personligheter har staden beskrivits och fått färg.
Gunnar Wennerbergs sorglösa studenter Glunten och Magistern rumlade runt i 1840-talets Uppsala. Hundra år senare var det i tasspåren av Pelle, Maja, Måns och de andra katterna på Åsgränd som Gösta Knutsson gav Uppsala ett något lägre perspektiv bland kattgluggar och råtthål.
För den unge Dag Hammarskjöld var vyn en helt annan. Han växte upp på slottet som son till landshövdingen. Staden låg bokstavligen för Dags fötter som också New York skulle göra långt senare när han såg ut från sitt arbetsrum i FN-skrapan.
Tre författare, tre helt olika vyer – men samma stad.
Jag bjuder gärna in dig som läsare att följa med på en skiftande litterär resa som har betytt mycket för mig. Här följer en lista över de skrifter som så här långt kommit uti tryckt form. På min hemsida
www.skagegard.se
finns kontaktuppgifter och mer information om böckerna.
Välkommen till min värld
Den gamla skogsvägen 1984
Den fantastiska historien om Alfred Nobel och Nobelpriset 1993
Engelsk upplaga 1994, 2000
Japansk upplaga 1995
Gösta Knutsson - Författaren, Musikern, Radiomannen 1995
Stadshuskällaren 1997
Stay in Place – från idé till företag 1998
Hatets Återkomst 1998
Lite tänk om livet 2004
Från ”Nacka” till ”Vickan” 2005
Livvakten roman 2006
Ett tioårigt dundrande kalas – Om Gunnar Wennerberg och Gluntarne 2010
Författad tillsammans med Karl G & Lilian Fredriksson
Litterära städer 2010