Lasse Brandeby 1945-2011

En av våra stora svenska underhållare och göteborgare har gått ur tiden.

Omslagsbild till Rena rama Rolf
Lasse Brandeby (1945-2011) växte upp i Majorna i Göteborg. På sin klingande göteborgska har han roat oss med sina rätt speciella och krävande karaktärer. Allra mest kommer vi kanske att minnas honom för Kurt Olsson.

Efter nästan fyra års kamp mot en prostatacancer som spred sig avled Lasse Brandeby, 66 år gammal, natten mot söndagen den 20 november.

Kurt Olsson födesle

Lasse Brandeby var skådespelare, komiker och journalist. Det var som journalist Lasse Brandeby började sin bana. Under en tid arbetade han vid Radio Göteborg/Sjuhärad och det var då 1979 som karaktären Kurt Olsson föddes.

Lasse Brandebys Kurtan är en excentrisk och ganska påfrestande man. Han är alltid klädd i rutig kavaj och har en rätt  utmärkande 60-talsfrisyr. Rikskändis blev Kurt Olsson först 1987 genom Kurt Olssons television. Tillsammans med assistenten Arne och Damorkestern, med Gudrun på triangel, klev han rakt in i svenskarnas TV-soffa. Kurt Olsson tog alla slags uppdrag och vem minns inte hans intervju med höjdhopparen Patrik Sjöberg?

Rolf och andra roller

Lasse Brandeby gjorde även andra roller än Kurtan. Han spelade fars på Lisebergsteatern, på Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg och han gjorde även roller i musikaler, som till exempel I hetaste laget i Stockholm.

Han hann även göra rollen som den buttre chefen Sven Andersson i kriminalserien om Irene Huss. Serien är baserad på Helen Turstens deckare, som utspelar sig i göteborgsmiljö.

Rätt många kommer också att minnas Lasse Brandeby som  den egotrippade spårvagnschauffören Rolf Allan Mjunstedt i TV-serien Rena rama Rolf. Åter en självgod man som inte förnekar sig. Göteborgs bäste spårvagnschaufför, enligt honom själv.

Har Lasse Brandeby lämnat några avtryck i biblioteket.?Ja, faktiskt. På några av våra bibliotek finns filmer att låna. Och den som vill veta mer om Kurt Olsson TV-framgångar kan låna och läsa Kut Olssons televisionsbok (1988).

Se Kurt Olssons intervju med höjdhopparen Patrik Sjöberg

Text: Carin Carlsson

 

 1. Irene Huss - Nattrond

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: DVD

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Carin Carlsson den 21 november 2011