Leine vinner nordiskt pris

Kim Leine tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2013 för sin roman "Profeterna vid Evighetsfjorden".

Kim Leine. Foto: Anne-Sophie Fischer Kalckar
Den dansk-norska författaren Kim Leine tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2013 för romanen Profeterna vid Evighetsfjorden (2012). Det tillkännagavs vid en prisceremoni i Oslo den 30 oktober.

Motiveringen till priset lyder: "Bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris har den 23 april 2013 beslutat att Nordiska rådets litteraturpris 2013 tilldelas Kim Leine för romanen Profeterna vid Evighetsfjorden, ett medryckande epos om förtryck och uppror, ett antikolonialistiskt, brett förgrenat verk, som fantiserar över människan som kropp och tanke."

Omslagsbild till boken "Profeterna vid evighetsfjorden".
Profeterna vid Evighetsfjorden är Kim Leines fjärde roman. Den handlar om den danske prästen Morten Falck, som i slutet av 1700-talet reser till Grönland.

Nordiska rådets litteraturpris är på 350 000 danska kronor.

Om författaren

Kim Leine föddes i Norge och flyttade till Danmark som 17-åring. Han bodde och arbetade på Grönland i 15 år, för att 2004 återvända till Danmark. Där debuterade han med minnesromanen Kalak (2007).

2009 utkom romanen Tunu, där Kim Leine söker sig tillbaka till Grönland. Boken berättar om en ung dansk manlig sjuksköterskas möte med det grönländska samhället och bygdekulturen.

 

Källa och mer läsning:

 

Bild: Kim Leine (foto: Anne-Sophie Fischer Kalckar)

 

 1. Tunu

  Av: Leine, Kim
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna Theorell den 31 oktober 2013